Veel meer vacatures, maar toch moeilijk een job vinden: hoe kan dat?
De arbeidsmarkt herleeft volop, maar toch vinden heel wat kandidaten minder makkelijk een geschikte job. Met name bij de bedienden. Hoe komt dat?
Eén op drie Belgische bedienden vindt het moeilijker om een geschikte job te vinden dan voor de pandemie. Terwijl er net een pak meer vacatures zijn dan eind vorig jaar.
Dat blijkt uit een onderzoek van Ivox bij duizend Belgische bedienden, in opdracht van rekruteringsbedrijf Robert Half. De bedienden hebben de indruk dat er weinig vacatures zijn (44 procent) of dat de vacatures niet aansluiten bij hun vaardigheden of kwalificaties (21 procent). Opvallend genoeg vinden vooral vrouwen dat het huidige jobaanbod vaardigheden vereist waarover zij niet beschikken.
Ondanks de veelheid aan openstaande functies zijn er heel veel specifieke vacatures die zich richten op gespecialiseerde profielen, en daardoor moeilijker ingevuld raken, verklaart Jeroen Diels, director bij Robert Half. “Voor meer algemene jobs zijn er natuurlijk ook meer kandidaten in de running. Waardoor er op het einde van de rit ook meer kandidaten naast de job zullen grijpen.”
- Go for happy! Ontdek het actuele vacatureaanbod op Jobat.be
Verwachtingen
Ook de verwachtingen spelen een rol. “Zo weten kandidaten dat ze gegeerd zijn en zijn de verwachtingen ook veranderd, terwijl niet elke werkgever hieraan tegemoet kan komen en een sollicitatie hierdoor kan afspringen. Dit kan bijdragen aan de perceptie dat het nu moeilijker is om een job te vinden”, vult Diels aan.
Zowel voor werkgever als werknemer kan het, volgens hem, opportuun zijn om de verwachtingen bij te stellen. “Als er bepaalde vaardigheden ontbreken, dan kan je die misschien wel aanleren ‘on the job’”, oppert hij. “En is het loonvoorstel voor jou als werknemer niet naar behoren? Kijk dan eens verder dan enkel het salaris. Misschien biedt die potentiële werkgever wel veel andere voordelen aan.”
Bron: Jobat.be
Top 10 meest gelezen:
- Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
- Bereken je opzegtermijn
- Online solliciteren: tips & tricks
- Hoeveel verdien je in het onderwijs?
- Alles dat je moet weten over deeltijds werken
- Ziekte FAQ: alles over jouw rechten en plichten
- 4 dingen die je kan leren van narcisten op de werkvloer
- Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
- Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
- Hoeveel kan en mag een student verdienen?