Deense virologe biedt hoop: “Over twee maanden kunnen we terugkeren naar het normale leven”

Tyra Grove Krause ©  AFP

Het einde is in zicht, dat is de hoopvolle boodschap van de Deense epidemiologe Tyra Grove Krause. Zij denkt dat de combinatie van een lage hospitalisatiegraad en een hoge besmettelijkheid bij infectie met de omikronvariant zal leiden tot een snel einde van de pandemie. Over twee maanden zou die volgens de Deense wetenschapper zelfs al achter de rug moeten zijn.

jvhBron: Bloomberg, BusinessAM

Krause is ondervoorzitter van het Deense Statens Serum Institut, en in die hoedanigheid een belangrijke adviseur van de Deense regering in de aanpak van de coronacrisis. Dat land kreunt momenteel onder een nieuwe golf besmettingen: vorige week woensdag werd het recordaantal nieuwe besmettingen er verpulverd, met 23.228 nieuwe gevallen op 24 uur tijd – aanzienlijk meer dan de vorige piek (16.164 gevallen). Het was daarmee het land met de meeste nieuwe besmettingen ten opzichte van de totale bevolking (5,8 miljoen inwoners) ter wereld.

Toch ziet Krause licht aan de horizon. Op basis van een studie uitgevoerd door het Statens Serum Institut concludeert ze de omikronvariant minder ingrijpend is dan de deltavariant. “Alles wijst erop dat omikron milder is dan delta, en dat het risico om in het ziekenhuis te belanden half zo groot is”, klonk het in een ochtendprogramma op de Deense televisie.

De hoge besmettelijkheid van de omikronvariant is in dat opzicht volgens Krause zelfs goed nieuws. “Dat zal leiden tot een massale verspreiding van de infectie in de komende maand, met een piek eind januari. Dat wordt nog een moeilijke maand Maar als die eenmaal voorbij is, staan we er beter voor dan voorheen.”

Sterker nog: volgens Krause kan de hele coronapandemie over twee maanden achter de rug zijn. “Ik denk dat de infectiegraad over twee maanden zal beginnen te dalen, en dat we tegen maart kunnen terugkeren naar het normale leven”, klonk het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer