Vlaamse wetenschappers zoeken burgers die naar sterren willen luisteren

 ©  Getty Images/iStockphoto

Een groep Vlaamse wetenschappers heeft een nieuw project gelanceerd om burgers op te roepen naar sterren te luisteren. Bepaalde sterren trillen en hebben daardoor een verschillend timbre of klankkleur. Het project kreeg de naam AstroSounds en is opgezet door KU Leuven, Hogeschool UCLL, PXL Music en het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België.

Bron: BELGA

Mensen kunnen de trillingen van sterren niet rechtstreeks horen. Via lichtveranderingen van de sterren kunnen de trillingen wel achterhaald worden en omgezet worden naar hoorbaar geluid. Zo is het mogelijk een ster te herkennen aan het timbre of de klankkleur van het geluid van de stertrillingen.

Het AstroSounds-project stelt zich de vraag of mensen die weinig of geen kennis van sterrenkunde hebben, ook efficiënt ingezet kunnen worden om naar sterren te luisteren. “Door een groot publiek zonder voorkennis te laten luisteren naar verschillende soorten sterren, kunnen we achterhalen hoe krachtig het menselijk oor is voor data-analyse. Mogelijk kunnen we sommige subtiele verschillen tussen sterren zelfs gemakkelijker horen dan zien”, stelt Katrien Kolenberg, sterrenkundige aan de KU Leuven. “Bovendien, met deze aanpak maken we de wetenschap ook inclusiever.”

In Leuven is een fysieke installatie opgesteld in de bibliotheek Tweebronnen. Bezoekers kunnen er AstroSounds ontdekken vanaf morgen/dinsdag tot 28 februari. Deelnemen aan het onderzoek is ook mogelijk via de website www.astrosounds.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen