Nu al WK-koorts: veldrijders krijgen advies contacten te mijden

 

 ©  BELGA

Voor de veldrijders staat over twee weken de belangrijkste afspraak van deze winter op het programma: het WK in het Amerikaanse Fayetteville. Met de uiterst besmettelijke omicron-variant in het achterhoofd krijgen de renners het advies contacten zo veel als mogelijk te vermijden.

“Zeker met mensen van wie ze niet zeker zijn”, verduidelijkt bondsdokter Kris Van Der Mieren. “Voor het overige blijven wij ons eigen, streng protocol volgen. Omicron is voor ons ook een nieuw gegeven. Anderzijds zijn alle renners gevaccineerd en zijn er ook die hun booster al hebben gehad. Daags voor afreis naar de Verenigde Staten wordt dan nog eens verplicht een pcr afgenomen, anders mag je het vliegtuig niet op. Het voordeel hiervan is dat alle mensen die op het vliegtuig stappen daags voordien negatief getest hebben. Wat niet wegneemt dat ze besmet kunnen zijn, maar nog niet besmettelijk. We gaan ook op het vliegtuig proberen één bubbel te creëren.”

En in Fayetteville zelf? “Het Covid-protocol van de UCI hebben we nog niet ontvangen maar wij zullen sowieso het lokale protocol moeten volgen”, aldus Van der Mieren. “Terplaatse gaan we ook proberen microbubbels te vormen: elite bij elite, beloften bij beloften, juniores bij juniores… Intussen hebben we daar bij de bond al veel ervaring mee. Bij nauwe contacten zullen er mondmaskers gedragen moeten worden.”

En wat als er iemand positief test of een ‘hoogrisicocontact’ heeft gehad in de VS? “Dan gaat die uiteraard in isolatie maar dat betekent niet dat iedereen in isolatie moet. Elk geval zal individueel bekeken worden, rekening houden met parameters als bijvoorbeeld het aantal vaccins dat ze hebben ontvangen en de aard van de contacten.”(gvdl)

Meer over WK veldrijden