Premies voor restauratie kerkaltaar en fabriekspoort

 

 ©  fvv

Gent -

Drie beschermde monumenten in Gent, waaronder de Sint-Niklaaskerk en de oude elektriciteitscentrale in Langerbrugge, krijgen Vlaams geld om hun erfgoedwaarde te kunnen bewaren.

Geert Neyt

Voor de restauratie van het altaar van de Sint-Niklaaskerk trekt minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) 152.000 euro uit. Een groot deel van deze belangrijke kerk aan de Korenmarkt is al gerestaureerd. Met deze nieuwe premie zullen verschillende onderdelen van het altaar worden aangepakt.

Voor een veel recenter gebouw, de elektriciteitscentrale van Langerbrugge uit vorige eeuw, is het al de tweede premie in korte tijd. De minister maakt 88.000 euro vrij voor de restauratie van de ingangspoort. De enorme leegstaande fabriek in het havengebied is eigendom van projectontwikkelaar MG Real Estate. Die wil een nieuwe functie geven aan deze brok industriële archeologie maar weet nog niet precies welke.

De oude centrale zal een nieuwe functie krijgen, alleen is nog niet duidelijk welke.  

De oude centrale zal een nieuwe functie krijgen, alleen is nog niet duidelijk welke.  ©  fvv

Lees hier over de toekomst van de elektriciteitscentrale van Langerbrugge: Ooit een kathedraal van de industrie, nu in verval.

Ten slotte geeft Vlaanderen ook nog een premie van 23.000 euro om het tweede deel van de tuinmuur van het klooster Nieuwenbos, dat grenst aan het begijnhof O.L .Vrouw ter Hoyen, op te kalefateren.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio