Mist heeft scheepvaart in Gentse haven twee dagen stilgelegd: “Economische schade valt mee”

Archiefbeeld North Sea Port. 

Archiefbeeld North Sea Port. ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Gent -

De dichte mist die al enkele dagen over Gent hangt, heeft ook gevolgen voor de haven. De scheepvaart heeft twee dagen stilgelegen.

Fien Lakiere

Het dichte mistgordijn zorgt niet alleen in de stad voor zowel bijzondere taferelen als slechte zichtbaarheid. Ook de Gentse haven heeft er last van. Bij dichte mist is het gevaarlijk om door smalle doorgangen zoals een kanaal of een vaargeul te varen, zelfs met moderne navigatietechnologieën.

Sinds woensdagavond lag het scheepvaartverkeer in de haven daarom stil. “In het Gentse gedeelte liggen er tien schepen te wachten om binnen te kunnen varen, en tien schepen die buiten willen varen”, zegt Johan Bresseleers van North Sea Port. “Voor het hele havengebied gaat het om een dertigtal schepen. In Vlissingen zijn er geen problemen.”

De mist begon vrijdagochtend op te trekken. “De wachtende schepen worden opnieuw ingepland, en de verwachting is dat de vertraging tegen vrijdagavond of zaterdagochtend opgelost is”, zegt Bresseleers. “De economische schade valt mee, omdat er bij scheepvaart altijd rekening gehouden wordt met de weersomstandigheden. Schepen die vanop zee de haven binnen willen, weten vooraf al dat er mist gaat zijn.”

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio