Bandleider ‘The Voice of Holland’ bekent grensoverschrijdend gedrag, klacht tegen coach Ali B.

Bandleider Jeroen Rietbergen (links) en coach Ali B. 

Bandleider Jeroen Rietbergen (links) en coach Ali B. 

Jeroen Rietbergen, bandleider in ‘The Voice of Holland’ en partner van Linda De Mol, heeft zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Dat laat hij weten in een bekentenis aan de redactie van BOOS, een onderzoeksprogramma dat donderdag een uitzending brengt over seksueel overschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij de talentenjacht. Er werd ook een klacht ingediend tegen rapper Ali B., coach in ‘The Voice’. De uitzendingen van het programma worden voorlopig opgeschort.

tg, tib, jvhBron: Belga, De Telegraaf, Nu.nl, ad.nl, rtl Boulevard

Een bommetje in tv-land bij onze noorderburen. ‘The Voice of Holland’ ligt tijdelijk stil, nadat er aangifte werd gedaan tegen een persoon wegens seksueel overschrijdend gedrag bij het televisieprogramma. Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen tegen wie, maar rapper Ali B. bevestigt dat het om hem gaat.

De bal ging aan het rollen door het online consumentenprogramma BOOS (BNNVARA), dat donderdag met een uitzending komt over seksueel overschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij het programma. “In het voorjaar van 2021 ontving de redactie van BOOS verhalen over vermeend seksueel overschrijdend gedrag binnen ‘The Voice of Holland’. Er volgde een oproep van BOOS-presentator Tim Hofman, waarin hij vroeg of er meer mensen zijn die iets hebben meegemaakt bij talentenjachten die niet door de beugel kunnen”, zegt BNNVARA in een persbericht.

Daarop kwamen getuigenissen van meerdere van mensen die zeggen slachtoffer of getuige te zijn van machtsmisbruik en seksueel overschrijdend gedrag bij ‘The Voice’. Afgelopen week werden de vermeende daders gecontacteerd.

Klacht tegen Ali B.

Het Openbaar Ministerie doet geen uitspraken over de personen die betrokken zouden zijn, maar een woordvoerster zei wel dat het niet gaat om Marco Borsato, die vroeger ook coach was in The Voice en tegen wie een klacht loopt wegens seksueel misbruik.

Rapper Ali B., coach in het programma, heeft laten weten dat het om hem gaat. “Ik word hier door overvallen”, verklaart hij. “Er is geen naam gegeven, niets concreets. Daar kan ik mij niet tegen verdedigen. Laat staan in de media. Maar de schade is wel aangebracht. Ik heb nog geen oproep van de politie gehad, maar ik zal overal aan meewerken. Nogmaals het is niet waar en ik heb vertrouwen dat het onderzoek dat zal uitwijzen. Ik vind deze gang van zaken erg onrechtvaardig.”

Partner van Linda de Mol

Ook bandleider Jeroen Rietbergen – tegen wie voor zover geweten geen klacht werd ingediend – heeft volgens de redactie een bekentenis en een betuiging van spijt bezorgd. Opvallend: Rietbergen is de partner van presentatrice Linda De Mol, zus van ‘The Voice’-bedenker John De Mol. Hij erkent volgens dat hij tijdens zijn jaren als bandleider en pianist seksueel contact heeft gehad met enkele bij het programma betrokken vrouwen en dat hij seksueel getinte Whatsapp-berichten heeft verstuurd. Hij was zich op dat moment van geen kwaad bewust, schrijft hij in zijn verklaring.

LEES OOK.Jeroen Rietbergen, partner van Linda De Mol, bekent: “Contacten van seksuele aard, mijn vrouw was op de hoogte”

Ook zender RTL, waarop The Voice wordt uitgezonden, reageerde ondertussen.“Op woensdag 12 januari heeft de redactie van het BNNVARA-programma ‘BOOS’ een mail aan ons gestuurd met aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik rondom ‘The voice of Holland’. De aantijgingen zijn zeer ernstig en schokkend en waren niet bekend bij RTL”, klinkt het in een verklaring. “De uitzendingen van ‘The Voice of Holland worden vooralsnog opgeschort tot er meer duidelijk is. Deelnemers, medewerkers, iedereen moet in alle veiligheid kunnen werken. Daarin is geen ruimte voor interpretatie. Prioriteit is nu om de feiten op tafel te krijgen.”

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie