Per kwartaal wordt er 3.000 liter Stagent verkocht

Vier vrienden maken bier met zelfgekweekte hop: “Die hop én een geheim ingrediënt zorgen voor frisse smaak”

Pim Roose heeft de grootste moestuin vandaar dat de keuze rap gemaakt was dat zijn tuin zou gebruikt worden voor het kweken van hop. Die hop wordt dan gebruikt in hun bier Stagent. 

Pim Roose heeft de grootste moestuin vandaar dat de keuze rap gemaakt was dat zijn tuin zou gebruikt worden voor het kweken van hop. Die hop wordt dan gebruikt in hun bier Stagent. ©  Ludo Ostijn

Stasegem/Evergem/Gent/Gullegem/Deerlijk -

In een moestuin in de Generaal Deprezstraat in Stasegem worden niet alleen tomaten en salade gekweekt, maar ook hop. Pim Roose (40) maakt er samen met drie vrienden uit Evergem en Gent zijn eigen bier ‘Stagent’ mee. “En er zit een geheim ingrediënt in.”

Karen Verhulst

Vergeet het fabeltje dat in een moestuin alleen tomaten, prei en wortelen worden geteeld. Leerkracht Pim Roose (40) uit Stasegem kan dankzij zijn moestuin namelijk zijn eigen bier brouwen. Dat doet hij samen met zijn schoonbroer Pieter Van Daele (37) uit Evergem en hun kameraden Tom Goderis (38) uit Evergem en Jan Mareels (41) uit Gent. “We hadden een tijd geleden plots het idee om ons eigen bier te maken. Aangezien Pim een grote moestuin heeft, leek het ons evident dat hij een deel van de hop zou kweken”, zegt Van Daele.

De vier mannen staken de koppen bij elkaar en gingen op zoek naar een brouwerij die hen wou helpen. Die partner vonden ze in brouwerij De Feniks uit Gullegem. En met succes want het bier slaat aan. “Per kwartaal verkopen we zo’n 2.000 à 3.000 liter. Dat is ver boven wat we verwacht op gehoopt hadden.”

Geheim ingrediënt

De hop uit de tuin van Roose zorgt vooral voor de smaak. “Om echt bier te maken moeten we ook heel wat gecertificeerde hop toevoegen, maar de hop uit mijn tuin zorgt echt voor de smaak”, zegt Pim Roose. “Net als een geheim ingrediënt trouwens, die ervoor zorgt dat ons bier een heel frisse smaak heeft.”

Wie wil raden wat het geheim ingrediënt is, kan al in tien cafés, vijftien restaurants en een aantal winkels terecht om Stagent te kopen en te proeven. Dat kan bijvoorbeeld binnenkort in Café Den Yzer, waar buurman Jurgen staat te popelen om Stagent te verkopen, maar ook in café Trukendoos in Stasegem. In Gent kan je ervan proeven op de plezierbootjes van De Watertoerist en sinds kort ook in de horecazaak bij meubelzaak ’t Gaverzicht in Deerlijk.

 

 ©  IF

De mannen zijn echter niet van plan om plots zelf een grote brouwerij te beginnen. Alle vier hebben ze nog een job naast het bierbrouwen. Zo werkt Pim Roose als leerkracht in het Guldensporencollege in Harelbeke, is Pieter Van Daele een salesman bij een rederij, zit Tom Goderis in de IT-wereld en is Jan Mareels een ingenieur. “Het is een uit de hand gelopen hobby. En we vinden ons bier ook gewoon zelf heel lekker. Of we thuis nog iets anders drinken? Wel laat ons zeggen dat onze eigen voorraad vaak moet bijgevuld worden.”

INFO: www.stagent.be

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio