Cafés en feestzalen bloeden: Horeca Vlaanderen wil sluitingsuur zo snel mogelijk weg

 

 ©  BELGA

Een kwart van de cafés en zowat alle cateraars hebben hun omzet met meer dan de helft zien zakken door de huidige coronamaatregelen. “We zijn open maar we bloeden dood”, zegt cafébaas Bart Boelens. Ze willen het sluitingsuur zo snel mogelijk afgeschaft zien.

Tom Le Bacq en Chris Snick

Zwarte sneeuw zien ze, de cafébazen en feestzaaluitbaters. Uit een bevraging van Horeca Vlaanderen blijkt dat de helft van de cafés schat dat ze deze maand een kwart tot de helft omzetverlies zullen lijden. Bij nog eens een kwart is het zelfs méér dan de helft. Bij de feestzaaluitbaters en cateraars is het nog erger, want grote feesten zijn niet meer toegelaten. Daar zegt zeven op de tien dat ze op een kwart van hun omzet of zelfs helemaal tot nul zijn teruggevallen.

“De huidige coronamaatregelen laten zich echt voelen”, zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. “Vooral het sluitingsuur zorgt voor een enorm omzetverlies bij cafés.”

LEES OOK. Brusselse ziekenhuizen kampen met ‘onverwachte’ coronagevallen: “We moeten ons anders organiseren” (+)

Dat sluitingsuur ligt nu nog op 23 uur. Horeca Vlaanderen wil dat het zo snel mogelijk afgeschaft wordt. “Als er een coronabarometer komt, willen we zelfs in de slechtste fase een sluitingsuur van 1 uur ’s nachts”, zegt De Caluwe. “Dat is een klein verschil in uren maar een groot verschil in inkomsten.”

“Ik hoop dat het sluitingsuur vrijdag al verlaat wordt. Zoals het nu loopt, zijn we open maar bloeden we langzaam dood”, zegt Bart Boelens, die in Oostende twee cafés runt in de uitgaansbuurt. “Ik heb zestig procent omzetverlies, ik ben alleen nog open om te vermijden dat mijn negen voltijdse personeelsleden ergens anders een job zoeken.”

De cateraars en feestzaaluitbaters hebben nog maanden lege agenda’s voor de boeg, zegt De Caluwe. “Grote feesten plan je lang op voorhand. Daarom stellen mensen massaal uit naar het tweede kwartaal.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Coronavirus

Video

Keuze van de redactie