887 Gentenaars lieten hun naam veranderen: “Genderwijziging is een van de redenen”

Je voornaam wijzigen kan op afspraak aan het loket (archiefbeeld). 

Je voornaam wijzigen kan op afspraak aan het loket (archiefbeeld). ©  ID/ Lieven Van Assche

Gent -

917 Gentenaars hebben sinds 2018 een aanvraag ingediend om hun voornaam te wijzigen. 887 mensen kregen ook officieel een andere naam op hun identiteitskaart.

Fien Lakiere

Sinds 1 augustus 2018 is het in ons land makkelijker om je voornaam te wijzigen. In Gent kan je een aanvraag indienen aan het stadsloket. Uit cijfers die gemeenteraadslid Stijn De Roo (CD&V) opvroeg bij schepen Isabelle Heyndrickx (CD&V) blijkt dat Gentenaars er daardoor vaker gebruik van maken.

“De redenen om van naam te veranderen zijn divers”, zegt Heyndrickx. “Bij een genderwijziging veranderen mensen vaak hun voornaam, of het gebeurt dat mensen hun roepnaam als echte voornaam laten aannemen. Als mensen het doen, is dat een weloverwogen keuze.”

Tot eind 2021 kwamen bij de burgerlijke stand al 917 aanvragen binnen tot voornaamswijziging. Een ambtenaar controleert vervolgens of er geen verwarring kan optreden, of er een gerechtelijk verleden is en of de nieuwe voornaam niet belachelijk is. Zo werden 23 aanvragen geweigerd. 7 Gentenaars beslisten zelf om de procedure niet verder te zetten.

De wijziging is gratis, maar je moet wel op eigen kosten je officiële documenten zoals je identiteitskaart vernieuwen. “In 2017 waren er amper 20 aanvragen, de afgelopen jaren gemiddeld 230”, zegt De Roo. “Het is dus belangrijk dat we deze dienstverlening zo laagdrempelig mogelijk aanbieden.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio