19 atleten mogen voor België naar de Olympische Winterspelen: rechter behoudt bewiste selectie van Poppe en Van den Broecke

 

 ©  ISOPIX

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft vrijdagnamiddag zijn selectie voor de Olympische Winterspelen in Peking (4-20 februari) bekendgemaakt. Team Belgium trekt met 19 atleten naar de Chinese hoofdstad, dat zijn er drie minder dan vier jaar geleden in het Zuid-Koreaanse PyeongChang. Zoals verwacht werd Evy Poppe geselecteerd als snowboardster en moet de hoger gerangschikte Loranne Smans thuisblijven. Ook in het skiën is er discussie over de plaats van Dries Van den Broecke in plaats van Tom Verbeke. Smans en Verbeke probeerden hun selectie alsnog af te dwingen via de rechtbank, maar daar ontvingen ze een ‘njet’.

Maarten Delvaux

LEES OOK. Snowboardster Loranne Smans mag niet naar Winterspelen en trekt naar de rechtbank: “Dit is vernederend”

Van de vorige Winterspelen, vier jaar geleden in Zuid-Korea, keerde Team Belgium voor het eerst in twintig jaar terug met een medaille. Snelschaatser Bart Swings schonk ons land een zilveren medaille in de massastart en pakte ook drie top-acht plaatsen op de 1.500 meter, 5.000 meter en 10.000 meter. Ook op de Spelen van Peking is Bart Swings het speerpunt van de Belgische delegatie en enige topkandidaat voor een medaille. Hij trekt als Europees kampioen en nummer één op de wereldranglijst op de massastart vol vertrouwen naar zijn derde Olympische Spelen.

Verder heeft ons land nog twee outsiders voor een medaille: Loena Hendrickx en Kim Meylemans. Kunstschaatsster Hendrickx werd vierde op het voorbije EK en vijfde op het vorige WK. Normaal gezien zijn haar drie Russische concurrentes hors catégorie, maar als één van de drie toch zou falen is de Arendonkse één van de belangrijkste kandidates om te profiteren. Skeletoni Kim Meylemans stond net voor ze rond Nieuwjaar besmet geraakte met corona op de vijfde plaats in de Wereldbeker en finishte op één race na elke wedstrijd in de top zes.

In het snowboarden mag België één vrouw en geen mannen naar Peking sturen. Dat ticket bij de vrouwen werd afgedwongen door Loranne Smans (24), maar Sneeuwsport Vlaanderen en het BOIC kozen toch voor het jonge talent Evy Poppe. Poppe is wereldkampioene bij de juniores en eindigde als zesde op een wereldbeker in Calgary begin dit jaar. Smans is woedend en spant een kort geding aan bij de rechtbank om alsnog haar plaats op te eisen.

Ook in het alpijns skiën komt er een rechtszaak over de Belgische selectie. Naast zekerheden Armand Marchant en Sam Maes gaat het derde mannelijke ticket naar Dries Van den Broecke. Tom Verbeke claimt ook die Belgische plek en wil die afdwingen via de rechter.

Rechter geeft Smans en Verbeke ongelijk

‘Onder voorbehoud’, zo werd de selectie van de snowboardster Evy Poppe en de skiër Dries Van den Broecke aangekondigd. Respectievelijk Loranne Smans en Tom Verbeke hadden hun selectie in kort geding aangevochten.

Beiden claimden dat zij op basis van sportieve criteria meer recht hadden op een olympisch ticket. Zo stond Smans hoger op de wereldranglijst. Maar het BOIC volgde de federatie, die zegt te kiezen voor de beste atlete van dit moment. De rechter gaf zowel Smans als Verbeke ongelijk. In theorie kunnen ze nog in beroep gaan maar dat komt te laat, want maandag is de deadline voor het Internationaal Olympisch Comité om de selectielijsten in te dienen. Poppe en Van den Broecke mogen dus hun koffers pakken. (hjb)

De Belgische selectie voor de Winterspelen

Bart Swings (snelschaatsen)

Mathias Vosté (snelschaatsen)

Sandrine Tas (snelschaatsen)

Hanne Desmet (shorttrack)

Stijn Desmet (shorttrack)

Loena Hendrickx (kunstschaatsen)

Kim Meylemans (skeleton)

Armand Marchant (skiën)

Sam Maes (skiën)

Dries Van den Broecke (skiën)

Thibaut De Marre (langlaufen)

Evy Poppe (snowboarden)

Lotte Lie (biatlon)

Florent Claude (biatlon)

Thierry Langer (biatlon)

Tom Lahay-Goffart (biatlon)

César Beauvais (biatlon)

An Vannieuwenhuyse en Sara Aerts (bobslee)

Reserve: Pjotr Dielen (aflossingsploeg biatlon indien blessure)

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Bart Swings

Video

Keuze van de redactie