Nieuwe wending in restauratie Het Hof: overeenkomst met privépartner beëindigd

De restauratie van het vervallen gebouw van pastorie Het Hof in Vosselaar gebeurt zonder een privépartner. 

De restauratie van het vervallen gebouw van pastorie Het Hof in Vosselaar gebeurt zonder een privépartner. © Bart Van den Langenbergh

Vosselaar -

Het restauratiedossier van de oude pastorie Het Hof in Vosselaar loopt niet helemaal van een leien dakje. De overeenkomst met privépartner Groep Versmissen voor de verbouwing en de uitbating van het gebouw is onlangs beëindigd. “We gaan de werkzaamheden zelf aanbesteden en voor het gebouw een nieuwe uitbater zoeken”, zegt Gilles Bultinck (CD&V), burgemeester van Vosselaar.

Bart Van den Langenbergh

De renovatie van het eeuwenoude Het Hof in Vosselaar is een dossier dat de voorbije jaren al heel wat zware klippen moest omzeilen. Het gemeentebestuur, Kempens Landschap en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), sinds april 2018 de eigenaars van het domein, werden onlangs geconfronteerd met een nieuwe hindernis. De gemeente en Kempens Landschap wilden samen met de privépartner Groep Versmissen het vervallen gebouw opknappen en het een toeristische invulling geven. Maar de gesprekken met die privépartner zijn afgesprongen. De financiële inbreng voor zowel de restauratie als de uitbating van de pastorie zou voor Groep Versmissen een te groot risico zijn. De gemeenteraad van Vosselaar heeft intussen een dadingsovereenkomst tussen de drie partijen goedgekeurd. Dit betekent dat er een einde gemaakt is aan het traject met Groep Versmissen. Alle partijen hebben zich ertoe verbonden om geen financiële vergoedingen van elkaar te vorderen.

Burgemeester Gilles Bultinck (CD&V) van Vosselaar betreurt de gang van zaken, maar benadrukt dat het afspringen van het akkoord zonder rancune en met wederzijds respect is gebeurd. “De gesprekken en onderhandelingen waren op een punt aanbeland dat er geen akkoord kon worden gevonden”, legt Gilles Bultinck uit. “Wij hebben intussen dringende instandhoudingswerken uitgevoerd door het gebouw water- en winddicht te maken en asbest te verwijderen. De Groep Versmissen heeft geholpen bij de beveiliging van het pand met hekken. Het restauratiedossier zelf heeft niet bepaald vertraging opgelopen, maar we hebben wel wat tijd verloren bij de onderhandelingen met de privépartner.”

Kleinschaliger

De gemeente wil het geweer van schouder veranderen en zelf meer verantwoordelijkheid nemen om het gebouw te restaureren. “We gaan de werkzaamheden zelf aanbesteden en het gebouw casco (na ruwbouwwerken, red.) in de markt plaatsen. Dat betekent dat we een nieuwe oproep voor de uitbating van Het Hof lanceren om er een zinvolle invulling aan te geven. Maar de restauratie op zich zal niet meer mee gedragen worden door een privépartner”, aldus Gilles Bultinck. “Het project zal wel iets kleinschaliger worden. We blijven erbij dat een brasserie in het pand toegankelijk moet zijn voor alle bewoners. Het is de bedoeling om snel op zoek te gaan naar een aannemer.”

Restauratiepremie

In mei 2019 besliste de Vlaamse overheid nog om voor het project versneld een restauratiepremie van 1,45 miljoen euro toe te kennen. De raming van de totale kostprijs bedroeg toen 2,75 miljoen euro. De gemeente en Kempens Landschap willen het project alsnog tegen ten laatste 2024 afwerken. Het gebouw zelf dateert uit het jaar 1750 en deed vroeger dienst als pastorie. Het Hof werd in 2001 beschermd als monument. Het pand kwam in 1852 in private handen en staat er nu zwaar verwaarloosd bij. Het bosgebied rond Het Hof is eerder al door ANB opengesteld voor wandelaars.

Vertegenwoordigers van de gemeente Vosselaar, Kempens Landschap, ANB, de provincie en het architectenbureau staan in 2019 bij Het Hof.

Vertegenwoordigers van de gemeente Vosselaar, Kempens Landschap, ANB, de provincie en het architectenbureau staan in 2019 bij Het Hof. © Bart Van den Langenbergh

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio