Intern onderzoek: “Nepotisme en racisme bij WHO stonden aanpak coronacrisis in de weg”

 

 ©  REUTERS

Binnen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is sprake van machtsmisbruik, nepotisme en racisme. Dat blijkt volgens de Nederlandse krant NRC uit intern onderzoek dat in handen is van het dagblad. De misstanden hebben volgens WHO-medewerkers een effectieve aanpak van de crisis in de weg gestaan.

blgBron: BELGA

Volgens het onderzoek is sprake van een angstcultuur, die ertoe leidt dat problemen blijven voortduren. Veel WHO-medewerkers durven niet te klagen uit angst voor represailles van meerderen. Daders ontspringen de dans of worden te mild gestraft. Interne klachtorganen worden niet als volledig onafhankelijk gezien.

In het onderzoek klinken meerdere stemmen die stellen dat de WHO door de interne gebreken niet de hoofdrol kan spelen die de organisatie is toebedeeld bij de bestrijding van gezondheidscrises. De VN-tak is al twee jaar belast met de internationale bestrijding van de coronapandemie.

Het onderzoek kwam er op initiatief van WHT-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij bestelde de enquête een jaar geleden bij een onafhankelijk onderzoeksbureau. 13.000 medewerkers werden bevraagd. 1.700 gaven een negatief antwoord op vragen over de bedrijfscultuur binnen de WHO. Zo is er volgens sommige medewerkers sprake van benoemingen met politieke motivaties. Een ons-kent-ons mentaliteit. Ook zeggen sommigen racisme en seksisme te ervaren. Dit vanwege directe collega’s en hoger geplaatsten.

In een mail aan alle medewerkers, die NRC kon inkijken, schrijft Tedros zich te willen inzetten voor een “meer inclusieve, rechtvaardige en diverse WHO, waar iedereen […] wordt gerespecteerd”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Coronavirus

Video

Keuze van de redactie