Pascale zat zes à zeven uur opgesloten in cel na betoging: “We hebben helemaal niks gedaan”

Ravels -

Niet alleen politieagenten en relschoppers kregen het hard te verduren tijdens de betoging tegen de coronamaatregelen zondag in Brussel. Ook enkele betogers werden opgepakt door de politie. Pascale L. uit Ravels deelde op sociale media de beelden die ze filmde met haar bodycam.

Wouter Adriaensen

Pascale, die liever niet met haar volledige achternaam of een foto in de krant komt, trok zondag naar Brussel uit onvrede met de coronamaatregelen. “Die hebben zo’n grote impact op ons leven. Ondernemers gaan failliet, mensen kunnen hun job niet uitoefenen, geen afscheid nemen van hun dierbaren of niet reizen om hun familie te zien. Ik studeer filosofie en ben geïnteresseerd in hoe de democratie werkt, waarop de grondwet gebaseerd is. Bij de toepassing daarvan zie ik nu hiaten.”

Mensen werden met traangas verdreven, ook wie met goede bedoelingen naar Brussel kwam werd na de betoging brutaal weggestuurd. 

Mensen werden met traangas verdreven, ook wie met goede bedoelingen naar Brussel kwam werd na de betoging brutaal weggestuurd. ©  Kristof Vadino

Pascale trok met allesbehalve slechte bedoelingen naar Brussel voor wat ze zelf omschrijft als “een vredevolle wandeling”. “Net zoals iedereen die deelnam vanuit de organisatie hadden we absoluut geen kwaad in gedachten. Die mensen die vernielingen hebben aangebracht in de omgeving van het Jubelpark hebben een heel ander profiel dan wij.”

Ingesloten door agenten

In het Brusselse park spraken enkele mensen de menigte toe. “Daar heb ik niets van gehoord omdat we te ver weg stonden”, vertelt Pascale. Na het einde van de betoging bracht de organisatie ons op de hoogte dat we de weide links en rechts van het podium konden verlaten. “De relschoppers waren geïsoleerd, maar de politie heeft hen toch het Jubelpark in gejaagd. Nog geen minuut later was er pure chaos in het park. Wij wilden de aangewezen route gebruiken om te vertrekken. Maar daar stonden agenten ons op te wachten. We konden geen kant meer uit.”

De politie trad hard op tegen relschoppers. 

De politie trad hard op tegen relschoppers. ©  Kristof Vadino

Volgens Pascale houdt de politie enkele groepjes betogers administratief aan, onder wie zijzelf, voor deelname aan een verboden manifestatie en het verstoren van de openbare orde. “Maar de betoging was goedgekeurd en we hebben helemaal niks gedaan. We werden gefouilleerd en met een colsonbandje (plastic bandje, red.) op onze rug geboeid. Zo hebben we een paar moeten wachten.”

Kazerne

Vervolgens worden de betogers met een politiebus naar de kazerne van Etterbeek gebracht. “Ik heb gehoord dat de mannen hun persoonlijke spullen moesten afgeven en iets getekend hebben, dat was bij de vrouwen niet. We werden een voor een in celblokken opgesloten. Om half negen ’s avonds mochten we dan beschikken. In totaal hebben we zes à zeven uur in hechtenis gezeten.”

Pascale snapt niet waarom de politie haar arresteerde. “Als een agent bedreigd wordt, begrijp ik dat hij iemand oppakt. Maar wij werden over dezelfde kam geschoren als de relschoppers. Terwijl die makkelijk gearresteerd hadden kunnen worden voor ze het Jubelpark ingejaagd werden.”

Of de arrestatie nog verdere gevolgen heeft, is ook niet helemaal duidelijk. “Bij een vorige betoging ben ik gewond geraakt. Daarvoor heb ik wel een klacht neergelegd bij het Comité P (een extern orgaan dat toezicht houdt op de werking van de politiediensten, red.).”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio