Weer corona-alarm bij de Belgen: Vincent Baestaens op aparte kamer na positieve coronatest van vriendin Annemarie Worst

 

Ook in de VS blijft de Belgische ploeg door coronazorgen achtervolgd. De Nederlandse subtopper Annemarie Worst mag door corona niet naar de VS afreizen. Eén probleem: haar vriend heet Vincent Baestaens. Die slaapt de volgende dagen apart in het hotel van de Belgen.

wvo, gvdl, wbo

Een winterse zon overdag, vriestemperaturen ’s nachts, maar ideale omstandigheden om even los te rijden. De Belgische ploeg maakte gisteren ontspannen kennis met Fayetteville in januari. Maar niet nadat de Belgische ploeg kort na haar aankomst in het hotel, na een reis van ruim twintig uur, nog maar eens opgeschrikt was door coronanieuws. Vanuit Nederland bereikte hen het nieuws dat Annemarie Worst, kandidaat-medaillewinnaar bij de vrouwen, vlak voor het vertrek positief had getest op corona. Geen WK voor haar.

Maar ook in het Belgische kamp sprong het alarm op rood. Met haar vriend Vincent Baestaens telt de Belgische ploeg minstens één hoogrisicocontact. Baestaens en Worst, die net als Quinten Hermans zondag nauwelijks symptomen vertoonde, hadden mekaar in het weekend nog gezien. “Dus was het nog maar eens schakelen”, zegt bondscoach Sven Vanthourenhout. “Vincent zou samen met Toon Aerts op de kamer slapen. De eerste nacht is dat ook gebeurd. Maar voortaan heeft hij wel een eigen kamer. Gelukkig was Annemarie recent nog op stage met haar ploeg – heel vaak hebben ze mekaar niet gezien. En vooral: Vincent heeft zondag negatief getest. We moeten niet panikeren, alleen de volgende dagen wat voorzichtiger zijn.”

Vincent Baestaens. 

Vincent Baestaens. ©  BELGA

Soepel protocol

Het merkwaardige is: eenmaal in Fayetteville aangekomen, is corona veel minder een struikelblok dan voor het vertrek naar de VS. Wie het virus de volgende dagen zou oplopen maar geen storende symptomen heeft, kan in theorie zelfs probleemloos aan het WK deelnemen. Geen enkele renner moet eenmaal in de VS nog een verplichte test ondergaan, ook een hoogrisicocontact als Baestaens niet. Het WK-protocol is op dat vlak merkwaardig soepel en houdt het alleen bij algemene maatregelen als mondmaskers dragen, afstand houden en de contacten beperken. Het is dat protocol dat de Belgische wielerbond de volgende dagen wil volgen en waarom de delegatie, aldus bondscoach Vanthourenhout, “nu niet wil overreageren”.

Puur sportief hielden de Belgen het gisteren bij een rustige dag. In drie groepjes werd er maximaal twee uur lang op de weg getraind. “Niet meer dan wat losrijden”, aldus Vanthourenhout. “Kwestie van relaxed de lastige reisdag te verteren.” De officiële verkenning van het parcours, nauwelijks een tweetal kilometer verwijderd van de Belgische uitvalsbasis, vindt donderdag plaats. Maar het is niet uitgesloten, aldus de bondscoach, dat enkele renners woensdag al eens gaan ‘spieken’.

Meer over WK veldrijden

Aangeboden door onze partners