Omikron is delta dan toch naar huis aan het spelen, terwijl ‘broertje’ oprukt

 

 ©  Shutterstock

Virologen zeiden een tijd lang dat omikron het waarschijnlijk helemaal zou overnemen van de deltavariant. Net zoals die dat op zijn beurt deed bij alfa en beta. Het duurt nu wat langer dan gedacht, maar het einde van delta is misschien toch in zicht. En dat ligt misschien wel aan het ‘broertje’ van omikron.

“Momenteel vinden we in ons land 96,5 procent omikron”, schrijft viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) op Twitter. Hij verduidelijkt dat het in 94,4 procent van de gevallen om de klassieke omikronvariant (BA.1) gaat. In 2,1 procent gaat het om BA.2, ook wel het ‘broertje’ van omikron genoemd. “BA.2 lijkt te stijgen in heel Europa en zal dus wellicht wat besmettelijker zijn dan BA.1. Op het eerste gezicht is BA.2 gelijkaardig op ziekmakend vlak, maar we volgen het op.”

LEES OOK. Net nu einde pandemie in zicht lijkt: ‘broertje’ van omikron verspreidt zich snel in meerdere landen

Het goede nieuws is daarnaast dat momenteel nog slechts 3,3 procent van de besmettingen in ons land door de deltavariant komen, meldt de viroloog. Die variant heeft een groter ziekmakend vermogen dan omikron en zorgde eerder al voor een grote druk op het ons zorgsysteem.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Coronavirus

Video

Keuze van de redactie