12-jarige jongen die agent neerstak in Peer wordt voorlopig drie maanden in instelling geplaatst

 © rr

De 12-jarige jongen die donderdag een wijkagent neerstak in Peer, wordt voorlopig voor drie maanden in een halfopen instelling geplaatst. Dat laat zijn advocaat Eylem Turan weten, na overleg met de jeugdrechter. “Dat is beter voor de rust, zowel voor de maatschappij als de minderjarige zelf”, klinkt het.

De 12-jarige diende de agent donderdag meteen na de schooltijd twee messteken in de rug toe. Aan de steekpartij ging een discussie vooraf, waarbij ook de moeder en de 17-jarige broer van de jongen betrokken waren. Het drietal werd kort na de feiten opgepakt en meegenomen voor verhoor.

Vrijdagnamiddag verscheen de 12-jarige voor de jeugdrechter, voor poging tot doodslag. Daar werd beslist om de jongen voorlopig in de halfopen instelling van Mol te plaatsen. “Dat is beter voor de rust, zowel voor de maatschappij als de minderjarige zelf”, aldus zijn advocaat Eylem Turan. De beslissing van de jeugdrechter geldt waarschijnlijk voor drie maanden, maar er kan voor het verstrijken van die drie maanden een nieuwe evaluatie komen.

LEES OOK. Hoe moet het nu verder met de 12-jarige jongen die agent neerstak? Hoe zal hij bestraft worden?

Volgens Turan is de jongen “enorm aangeslagen”. “Het is een opeenstapeling van omstandigheden geweest. Hij begrijpt zelf ook niet hoe hij in die situatie terecht is gekomen. Hij zegt dat hij in paniek is geraakt, en op dat moment een voorwerp dat hij eerder die dag heeft verkregen gebruikt heeft.”

Bij een plaatsing in een halfopen gemeenschapsinstelling zal de jongere het verblijf waarschijnlijk aanvankelijk als gesloten ervaren, maar gaandeweg kan er bekeken worden of de jongen eventueel terug naar school kan gaan. Na schooltijd moet hij dan naar de instelling terugkeren. Op die manier wordt een traject gevolgd waarbij de jongere uiteindelijk terug in de maatschappij zal kunnen functioneren.

Broer wordt “meer intensief begeleid”

Ook de 17-jarige broer van de jongen werd donderdag voor de jeugdrechter voorgeleid, hem wordt ‘weerspannigheid in bende’ ten laste gelegd. Hij was al gekend bij het gerecht, onder meer voor een diefstal met geweld in een winkel. Hij stond al onder toezicht van de jeugdrechter, en zal nu “een meer intensieve begeleiding krijgen”. Hij werd wel in vrijheid gesteld.

“De jongen is onder de indruk van wat er allemaal gebeurd en verschenen is”, aldus zijn advocaat Jeroen Vandenberk. “Hij werkt transparant mee met de jeugdrechtbank en aan het onderzoek. Het is belangrijk dat de rust weerkeert”, zegt Vandenberk.

Moeder “wil haar excuses aanbieden”

De moeder van de twee jongens bracht de nacht door in een politiecel, maar zij mocht na verhoor beschikken. “Zij vindt het ook onbegrijpelijk wat er gebeurd is”, aldus Turan. “Ze hoopt dat de rust kan weerkeren en dat de getroffen agent zo goed mogelijk herstelt. Ze wil haar excuses aanbieden aan de politieman.”

“De mama is een hardwerkende en correcte vrouw die alles doet om haar kinderen op een goede manier op te voeden”, zegt Vandenberk ook. “Ze is zwaar onder de indruk van wat er allemaal gebeurd is.”

(ppn, sgg, jvh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie