Acht op de tien volwassen Vlamingen hebben boosterprik gehad

Themabeeld 

Themabeeld ©  Fabian Sommer/dpa

De Vlaamse vaccinatiecampagne stoomt door. Intussen heeft 79 procent van alle volwassen Vlamingen een boosterprik gekregen. Ook een kwart van de 5- tot 11-jarigen heeft inmiddels een eerste dosis gekregen. Dat laten Vlaams minister-president Jan Jambon en minister van Volksgezondheid Wouter Beke vrijdag weten. Hoewel de omikronvariant zich wat laat voelen in de boostercampagne en de vaccinatiecentra stilaan wat gas terugnemen, komen er ook in februari nog 600.000 mensen in aanmerking voor een boosterprik.

jvhBron: BELGA

De Vlaamse vaccinatiecampagne draaide de voorbije weken op volle toeren en Vlaanderen behoort tot de absolute koplopers op het vlak vaccinatie. Zowat 8 op de 10 volwassen Vlamingen heeft intussen zijn boosterprik gekregen. “We staan nog steeds aan de top van Europa”, zeggen Jambon en Beke. 

Alle uitnodigingen voor de boosterprik zijn intussen zo goed als de deur uit. Minder dan 200.000 volwassen moeten nog een uitnodiging ontvangen. Toch heeft de omikrongolf zich ook laten voelen in de vaccinatiecampagne. Veel mensen konden door quarantaine of isolatie hun prik (nog) niet halen. 

Ook de vaccinatie van de 5-11-jarigen kende volgens Jambon en Beke een goede start. Zo heeft een kwart van hen al een eerste dosis gekregen. Slechts 5,4 procent weigerde uitdrukkelijk de vaccinatie, maar in iets meer dan een derde van de afspraken (36 procent) kwam niemand opdagen of werd de afspraak geannuleerd.

Bedoeling is om ook in februari nog volop verder te prikken, al gaat de voet een klein beetje van het gaspedaal. Terwijl er de voorbije weken meer dan 1,5 miljoen prikken zijn gezet, komen de komende weken nog 600.000 mensen in aanmerking voor hun booster. Vanaf 7 februari zullen zo’n 200.000 immuungecomprommiteerden uitgenodigd worden voor hun booster. Verder krijgen ouders die twijfelden over de vaccinatie van hun kinderen een nieuwe kans. En tot slot is het wachten op de eventuele start van de boostercampagne voor de zowat 330.000 jongeren tussen 12 en 17 jaar. Daarover is advies gevraagd bij de Hoge Gezondheidsraad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Coronavaccin

Video

Keuze van de redactie