Joni Mitchell volgt Neil Young en haalt muziek van Spotify, aandelen van muziekplatform dalen fors

 

 ©  AFP

Countryzangeres Joni Mitchell haalt in navolging van Neil Young al haar muziek van Spotify vanwege de “leugens” over coronavaccins die via de streamingdienst verspreid werden. Dat heeft ze aangekondigd in een open brief op haar website.

cka, evdgBron: BELGA

“Ik heb besloten om al mijn muziek van Spotify te verwijderen”, schrijft de Canadese singer-songwriter, bekend van Big Yellow Taxi. Ze steunt daarmee folkrocklegende Neil Young in zijn strijd tegen de podcast van de populaire maar controversiële Joe Rogan.

Neil Young kondigde woensdag al aan Spotify de rug toe te keren. De Amerikaans-Canadese zanger heeft 2,4 miljoen abonnees en meer dan zes miljoen luisteraars per maand op Spotify, de grootste muziekstreamingdienst ter wereld.

“Onverantwoordelijke mensen verspreiden leugens die mensen het leven kosten. Ik ben solidair met Neil Young en de wereldwijde wetenschappelijke en medische gemeenschappen in deze zaak”, schrijft nu ook de 78-jarige Mitchell, die 3,7 miljoen abonnees heeft op Spotify.

Het Zweedse platform heeft nog niet gereageerd. De marktwaarde van Spotify zakte afgelopen week wel al met ruim 2 miljard dollar (omgerekend zo’n 1,9 miljoen euro). Volgens Variety daalden de aandelen van Spotify met 6 procent tussen 26 en 28 januari.

“Keuze tussen Joe Rogan en Neil Young”

Als kind van vijf werd Neil Young ernstig ziek door polio, toen er nog geen vaccin was. Volgens zijn fans is dat de reden waarom hij nu zo standvastig optreedt tegen desinformatie over vaccins.

Het zou de 76-jarige Young gaan om een podcast van Joe Rogan, die exclusief via Spotify te beluisteren is. Rogan is een bekende presentator en zijn podcast ‘The Joe Rogan Experience’ is met naar schatting 11 miljoen luisteraars per aflevering de meest beluisterde podcast ter wereld. Hij verspreidt regelmatig desinformatie over het coronavirus. In april vorig jaar riep hij gezonde, jonge mensen op om zich niet te laten vaccineren, recentelijk sprak hij met de omstreden viroloog Robert Malone.

Young uitte kritiek op de podcast in een open brief aan zijn management en aan Spotify. In de brief, die inmiddels offline is gehaald, schrijft de zanger volgens Amerikaanse media dat de streamingdienst “potentieel dodelijke informatie helpt verspreiden” door de podcast van Rogan uit te zenden. “Ze kunnen kiezen tussen Rogan en Young, maar niet allebei”, schrijft de zanger.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Coronavirus

Video

Keuze van de redactie