Ex-militair moet zich vanaf maandag verantwoorden voor dood meisje

Langverwacht assisenproces gaat bijna vijf jaar na dood Maëlys (8) van start in Frankrijk

De 8-jarige Maëlys verdween in 2017 tijdens een bruiloft. Enkele maanden later werd haar lichaam teruggevonden. De ex-militair Nordahl Lelandais was de enige verdachte in de zaak. 

De 8-jarige Maëlys verdween in 2017 tijdens een bruiloft. Enkele maanden later werd haar lichaam teruggevonden. De ex-militair Nordahl Lelandais was de enige verdachte in de zaak. ©  ap/afp

Bijna vijf jaar na de dood van Maëlys moet Nordahl Lelandais zich vanaf maandag verantwoorden voor zijn daden in een langverwacht assisenproces in het Franse Isère.

mtmBron: BELGA

De mysterieuze verdwijning van de achtjarige Maëlys tijdens een bruiloft op 27 augustus 2017 in de Franse Alpen veroorzaakte in heel Frankrijk heel wat beroering. Haar lichaam werd midden februari van het jaar nadien gevonden op aanwijzing van Lelandais. De ex-militair was de enige verdachte in de zaak. 

De rechtbank van Isère is al lang bezig met de voorbereiding van dit proces, dat uitzonderlijk belooft te worden wat betreft media-aandacht - ongeveer 250 journalisten zijn geaccrediteerd - maar ook wat betreft de duur, aangezien het proces drie weken zal duren, tot 18 februari. 

De 38-jarige Lelandais werd in mei 2021 nog veroordeeld tot twintig jaar cel voor de doodslag op Arthur Noyer. Hij werd tijdens het onderzoek naar de zaak Maëlys in verband gebracht met de verdwijning van de verdwenen 23-jarige korporaal enkele maanden eerder. Resten van de schedel van het slachtoffer werden teruggevonden op een wandelpad in een kleine gemeente in de Savoie. Lelandais gaf toe dat hij Noyer om het leven bracht, hij sprak over een “gevecht” dat uitmondde in een dodelijke “val” van de militair.

Voor de doodslag op Maëlys riskeert Lelandais levenslang.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Frankrijk

Video

Keuze van de redactie