Belgian Cat Antonia Delaere getipt om te schitteren tijdens WK-kwalificaties: “Laat mij maar rustig mijn ding doen”

 

 ©  BELGA

Van 10 tot 13 februari gaan de Belgian Cats in de Amerikaanse (Washington) en Dominicaanse (Santo Domingo) hoofdstad op zoek naar een tweede opeenvolgende WK. Bondscoach Valéry Demory presenteerde deze week zijn selectie met vooral veel “Next Gen”. Maxuelle Lisowa van Castors Braine werd door FIBA World als één van de veelbelovende “Young Guns” gepresenteerd. In een nieuw lijstje wordt Antonia Delaere dan weer tot X-Factor van de Cats gebombardeerd. De 27-jarige speelster van Zaragoza is al tien jaar een vaste waarde bij de Belgian Cats.

Patrick Ceulemans

De 1m82 grote Antonia Delaere won in 2011 en aan de zijde van onder meer Emma Meesseman en Julie Vanloo de gouden medaille op het EK U18 in het Roemeense Oradea. De studente van de Topsportschool was klaar voor een carrière aan de top. Via Boom, Namur en Castors Braine, met verschillende titels en bekers en de trofeeën van Belofte van het Jaar (2012) en Speelster van het Jaar (2017) op zak, ging het richting buitenland.

Van het Franse Nantes naar het Spaanse IDK Eustotren en nu naar de topper Zaragoza. Intussen zit ze in de illustere “Club 100” van Basketbal Belgium en telt meer dan 100 selecties voor de Belgian Cats. Twee bronzen medailles op een EK, vierde stek op een WK en een olympische kwartfinale fonkelen ook al op haar indrukwekkende erelijst.

“Laat mij maar rustig mijn ding doen,” zegt de steeds bescheiden Antwerpse (ze bestaan nog, red.). “Rustig mijn carrière uitbouwen en vooral geen stap overslaan is de boodschap. Momenteel voel ik me goed bij Zaragoza en gaan we met de Belgian Cats op zoek naar nieuwe successen. Kwalificatie voor een tweede opeenvolgende WK (22 september-1 oktober in Australië, Sydney) is de eerste ambitie die we moeten invullen,” geeft ze nog mee.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

X-factor

Bij Zaragoza is ze intussen goed voor gemiddeld 10 punten, 3 rebounds en 2 assists. Zaragoza staat met 11 op 18 in de sterke Spaanse Lega Femenina op de vierde stek en is gekwalificeerd voor de Copa de la Reina (24 tot 27 maart in Valencia).

In aanloop naar de vier WK-kwalificatietornooien presenteert FIBA World een prestigieus lijstje met uit de zestien deelnemende landen evenveel speelsters die de X-factor van hun team zijn. Voor olympisch- en wereldkampioen Amerika is dat Jewell Loyd, voor Frankrijk Gaby Williams en bij Rusland Nina Glonti.

Bij de Belgian Cats kreeg Antonia Delaere de rol van X-factor. Naast de sterkhouders Emma Meesseman en Julie Allemand groeide de 27-jarige shooting guard de voorbije jaren dus uit schaduw en is ze momenteel één van de keyplayers en anciens van de Belgian Cats. Op 10 februari openen Delaere en co. in Washington DC de WK-kwalificatieronde tegen Puerto Rico. De ambitie is hoog en de Belgian Cats, het nummer 6 op de mondiale ranking, gaan voor niets minder dan een stek op het WK.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Belgian Cats

Video

Keuze van de redactie