Ook Antwerps crematorium slachtoffer van cyberaanval: “Waarom is ons een raadsel”

 © ATV

Het crematorium van Antwerpen is het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Dat vernam onze redactie. Hackers hebben vannacht toegeslagen en de servers van Pontes, de intercommunale die het crematorium beheert, tot doelwit gemaakt. De uitvaartplechtigheden konden vandaag wel doorgaan, maar de aanval heeft serieuze impact op de werking. Eerder deze week waren verschillende Antwerpse havenbedrijven al getroffen door cyberterroristen.

LEES OOK. Antwerpse haven slachtoffer van cyberattack, experts waarschuwen voor meer aanvallen in de toekomst: “Ontregel één klein bedrijf en je creëert een hele file”

Antwerpen krijgt alweer te maken met een cyberaanval. Dit keer is ook het crematorium in Wilrijk het slachtoffer van professionele hackers. Zowat de hele werking van Pontes, de intercommunale die het crematorium aan het Schoonselhof beheerd, werd getroffen.

“Vannacht hebben we de eerste alarmsignalen gekregen”, zegt Tom Wustenberghs, directeur van Pontes, aan het nieuws van ATV. “Toen hebben we natuurlijk ook meteen ingegrepen. Het verlies aan data is dus beperkt, maar toch nog voldoende aanwezig. Gelukkig waren we er snel bij en hebben we erger kunnen voorkomen.”

Eerder deze week kregen al verschillende Antwerpse havenbedrijven te maken met een cyberattack. Wie achter de aanval zit is voorlopig onduidelijk. Het parket onderzoekt de zaak.

Waarom nu specifiek ook het crematorium als doelwit werd gekozen, is voor iedereen een raadsel. “We zagen de afgelopen dagen aanvallen op havenbedrijven. Pontes heeft in die sfeer niets te maken, dus het is - denk ik - volledig willekeurig.”

Zowel vrijdag als zaterdag waren er heel wat afscheidsplechtigheden ingepland in de twee zalen van het crematorium. Dankzij de inzet van de werknemers konden deze toch doorgaan. “Alle plechtigheden, alle crematies en alle uitvaartmaaltijden kunnen gewoon plaatsvinden, dus daar is geen hinder. Onze klanten kunnen niet online reserveren en geen urnen ophalen buiten de kantooruren omdat dat via onze server verloopt. We hopen dat alles tegen zondag opnieuw werkt”, aldus Wustenberghs.

 ATV

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus