LIVE. Oorlog in Oekraïne: volg hier alle nieuws over de Russische invasie

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne doet Europa en de wereld schudden op zijn grondvesten. Volg alle ontwikkelingen hier op de voet.

Redactie
 • Oekraïense leger verzamelt Russische lichamen in de hoop ze te ruilen tegen gevangen

  Vrijwilligers helpen het Russische leger in Charkov, Oekraïne met het verzamelen van Russische lijken. De lichamen van de Russische soldaten worden verzameld, in de hoop uitwisselingen te organiseren met Rusland. Zo hoopt Oekraïne gevangenen en ook Oekraïense doden terug te krijgen.

 • Wereld smeekt om Oekraïens graan, Rusland steelt het: nieuwe satellietbeelden tonen hoe schepen aan de haal gaan met gepikt graan

  Satellietbeelden tonen hoe Russische schepen aan de haal gaan met gestolen Oekraïens graan. Zelf blokkeert de Russische marine alle handel via de haven van Odessa. Oekraïne en Europa zoeken naar alternatieven om miljoenen tonnen graan alsnog te kunnen uitvoeren. Via het spoor lijkt onvoldoende, dus overwegen de Britten om de Russische blokkade op de Zwarte Zee te doorbreken. Lees hier meer (+).

  Het Russische schip Matros Pozynich wordt gevuld met graan 
 • Rusland beslist vandaag over leeftijdslimiet leger

  Rusland werkt aan een wet die de maximumleeftijd om in dienst te gaan afschaft. Tot op heden mogen enkel Russische burgers tussen 18 en 40 jaar zich aanmelden bij het leger. Maar de Doema, het lagerhuis van het Russisch parlement, zou vandaag de leeftijdsgrens volledig willen opheffen.

  In de concepttekst staat dat om ‘wapens met hoge precisie’ goed te gebruiken ‘professionelen’ nodig zijn, ouderen dus. Volgens experts wijst het voorstel op een dreigend tekort aan manschappen om het offensief in Oekraïne voort te zetten. Volgens Britse inlichtingendiensten zijn al zeker 15.000 Russische soldaten gesneuveld sinds het begin van de invasie. Een veelvoud raakte gewond.
 • Situatie in Loehansk "verslechtert van uur tot uur", zegt gouverneur


  De situatie op het terrein in Loehansk, een regio in het oosten van Oekraïne, "verslechtert van uur tot uur". Dat heeft de gouverneur Sergej Hajdaj dinsdag verklaard.


  "De situatie is erg moeilijk en helaas verergert ze alleen maar. Ze verslechtert van dag tot dag, van uur tot uur", zei hij in een video op Telegram. "De bombardementen worden steeds intenser", aldus de gouverneur. "Het Russische leger heeft besloten om Severodonetsk compleet te verwoesten." Die stad in het noordoosten van Loehansk "wordt van de aardbodem weggevaagd", legde Hajdaj uit. Zijns inziens is de situatie "nagenoeg kritiek". Volgens de gouverneur doet Loehansk haar uiterste best om het oprukken van de Russen vanuit het oosten in de richting van Slovjansk te verhinderen. Vanaf dinsdag ziet hij echter dat de Russen "een grootschalige aanval" trachten uit te voeren.

  Vrijdag verzekerderde de Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, nog dat de verovering van Loehansk "bijna voltooid" was. De Russische troepen hebben Severodonetsk en Lysytsjansk, twee steden die door een rivier worden gescheiden, al omsingeld.
 • Premier Orban kondigt noodtoestand af in Hongarije wegens oorlog in Oekraïne


  De Hongaarse premier Viktor Orban heeft, wegens de oorlog in buurland Oekraïne, de noodtoestand afgekondigd in eigen land. De regeling treedt woensdag om middernacht in. Dat heeft de premier gemeld in een video op zijn Facebookpagina. 


  Het parlement in Boedapest riep dinsdag een nieuwe categorie van noodtoestand in het leven: 136 afgevaardigden van de Fidesz-partij stemden voor de grondwetswijziging. De regering kan de noodtoestand nu ook uitroepen wanneer een buurland door een gewapend conflict, een oorlog of een humanitaire catastrofe is getroffen.

  In het voorjaar van 2020 riep premier Orban al de noodtoestand uit wegens de coronapandemie. Het parlement had die noodtoestand veelvuldig verlengd, maar op 31 mei loopt die af. De wetswijziging stelde premier Orban in staat opnieuw de noodtoestand uit te roepen. Zo kan hij bestaande wetten intrekken en per verordening dwangmaatregelen invoeren, die het parlement ten laatste vijftien dagen later moet bekrachtigen. Dankzij de meerderheid van zijn Fidesz-partij is dat slechts een formaliteit. Premier Orban heeft de Russische agressie halfhartig veroordeeld en laat geen wapenleveringen aan Oekraïne passeren.
 • Zwitserland organiseert donorconferentie voor Oekraïne


  Zwitserland organiseert op 4 en 5 juli een donorconferentie voor Oekraïne. Doel is om geld in te zamelen voor de wederopbouw van het door Rusland binnengevallen land. Dat maakte de Zwitserse president, Ignazio Cassis, dinsdag bekend op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos.

  In de Zwitserse stad Lugano was op die data eerder al een conferentie over hervormingen in Oekraïne gepland - de vijfde al na de Euromaidanprotesten in 2013. "De conferentie over het herstel van Oekraïne zal in het teken staan van de wederopbouw", zei Cassis op Davos. Voorlopig is het nog niet duidelijk welke landen zullen deelnemen aan de donorconferentie. Een veertigtal leiders krijgt een uitnodiging en volgens Cassis zal ook Oekraïens president Volodimir Zelenski zijn opwachting maken. Volgens het Zwitserse staatshoofd zullen alvast de bedragen die onder andere de Wereldbank, de OESO en de Europese Unie al hebben beloofd en nog gaan bekendmaken, aan bod komen.
 • Rusland opent woensdag zeecorridor van Marioepol naar Zwarte Zee

  Rusland is van plan om vanaf woensdag een veilige zeecorridor in te stellen van de veroverde Oekraïense havenstad Marioepol naar de Zwarte Zee. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie dinsdagavond. Het zou gaan om een route door de Zee van Azov van 115 zeemijl (213 kilometer) lang en 2 zeemijl (3,7 kilometer) breed, die vanaf 8 uur plaatselijke tijd bevaarbaar is.
  Daarnaast zal ook de beschadigde haveninfrastructuur in de stad hersteld worden.
 • Dinsdag minstens 14 burgers gedood bij Russische aanvallen in oosten, zegt Oekraïne

  Het Oekraïense leger heeft gezegd dat Russische troepen dinsdag minstens 14 burgers hebben gedood en 15 verwond tijdens massale aanvallen in de oostelijke regio's Loegansk en Donetsk, de focus van het laatste offensief van Moskou.
  In een bericht op Facebook zei het leger dat Russische troepen vliegtuigen, meervoudige raketwerpers, artillerie, tanks, mortieren en raketten hadden gebruikt bij hun aanval op de twee regio's, waarvan grote delen worden gecontroleerd door Russischtalige separatisten.
 • Bodyguard van Poetin wordt nieuwe minister van Noodgevallen

  De Russische president Poetin heeft een van zijn persoonlijke bodyguards, Alexander Kurenkov, gepromoveerd tot minister van Noodgevallen. Veel is er niet geweten over de man, maar Kremlin-woordvoerder Dmity Peskov zei: "Poetin kent hem persoonlijk goed. En de keuze betekent dat volgens het staatshoofd de persoonlijke, dienstverlenende en professionele kwaliteiten van Kurenkov hem in staat zullen stellen deze functie te vervullen."

  De functie behoorde voordien toe aan Yevgeny Zinichev. Hij was eerst lid van de KGB en was daarna ook enkele jaren bodyguard van Poetin. De man overleed in september 2021, nadat hij probeerde een cameraman te redden die van een klif in het water was gevallen. 
 • Gewezen Duitse bondskanselier Schröder past voor plaatsje in bestuur van Gazprom

  De vroeger Duitse bondskanselier Gerhard Schröder zal zijn benoeming in de raad van bestuur van de Russische gasreus Gazprom niet accepteren. Dat meldt hij in een bericht op het sociaal netwerk LinkedIn.
  Eerder dit jaar meldde Gazprom al dat Schröder een zitje aangeboden zou krijgen. De SPD-politicus is bevriend met Russisch president Vladimir Poetin en zetelde eerder in andere Russische staatsbedrijven.

  Enkele dagen geleden kondigde Schröder al aan dat hij zijn zitje als hoofd van de raad van bestuur van het Russische staatsoliebedrijf Rosneft opgeeft. Hij staat onder toenemende internationale druk voor zijn banden met Rusland, sinds de Russische inval in Oekraïne.
  Schröder was bondskanselier voor de SPD van 1998 tot 2005. Later ging hij onder meer aan de slag voor de Russische energiegiganten Gazprom en Rosneft.
 • Russisch parlement keurt wetsvoorstel goed waardoor Moskou westerse persbureaus kan sluiten

  Het Russische parlement heeft dinsdag een wetsvoorstel goedgekeurd dat openbare aanklagers de bevoegdheid geeft om buitenlandse mediabureaus in Moskou te sluiten als een westers land zich "onvriendelijk" opgesteld tegenover Russische media, na de sluiting van enkele Russische staatsnieuwsbureaus in het Westen.
 • Russen zouden stadje in regio Donetsk hebben veroverd

  Russische troepen hebben volgens beide zijden het Oekraïense stadje Svitlodarsk in de oostelijke regio Donetsk veroverd.
  Als hoofd van het plaatselijk militair bestuur heeft Serhij Hotsjko volgens berichten in Oekraïense media claims van de pro-Russische separatisten bevestigd. In de buurt van Svitlodarsk bevindt zich de grootste kolencentrale van Oekraïne.
  Tevoren hadden de separatisten gewag gemaakt van de aftocht van Oekraïense troepen uit het gebied bericht. Zij waren met omcirkeling bedreigd.

  Parallel daarmee is in het noorden van Donetsk de bestorming van de stad Lyman begonnen, zeggen de separatisten. De Oekraïense generale staf bevestigde dat Russische troepen met de steun van artillerie en de luchtmacht de stad aanvielen. Over de toestand in Svitlodarsk zei de generale staf niets.
 • Russische generaal gedood bij luchtaanval

  In Oost-Oekraïne is een generaal van de Russische luchtmacht neergeschoten en gedood, dat schrijft de BBC. Het vliegtuig van generaal Botasjov werd zondag al neergehaald door een Stinger-raket in de Donbas, boven het stadje Popansa. Botasjov zou de hoogste Russische luchtmachtofficier zijn die gedood is sinds het begin van de oorlog in Oekraïne.

  De Oekraïense media maakten zondag al melding van het neerschieten van een Russisch Su-25 vliegtuig met Botasjov in de cockpit. Verschillende bronnen hebben dat bevestigd aan BBC, maar officieel is er nog geen bevestiging van de dood van de Russische generaal. Volgens Oekraïense bronnen zou hij de negende Russische generaal zijn die in de oorlog is omgekomen. 

  Botasjov werd beschouwd als uitstekend piloot, maar hij werd in 2013 uit het Russisch leger ontslagen nadat hij een Su-27 vliegtuig had laten neerstorten. Hij had met de straaljager gevlogen zonder de vereiste vergunning. Botasjov kon zichzelf redden door zich uit het vliegtuig te werpen. Hoe de generaal in Oekraïne terecht is gekomen is onduidelijk, maar volgens de media is in Rusland al enkele maanden een heimelijke mobilisatie van gepensioneerde militairen aan de gang.
 • Dit heeft Poetin bereikt na drie maanden oorlog: “Wat je nu niet kan innemen, zal je nooit meer kunnen innemen”

  Vandaag, 24 mei, is het drie maanden geleden dat de Russen aan hun ‘speciale operatie’ in Oekraïne begonnen. Ondanks allerlei negatieve berichten, lijkt Poetin toch een aantal belangrijke doelen gehaald te hebben. Heeft hij niet stilaan wat hij wou? (+)

   
 • Europees olie-embargo tegen Rusland onzeker na nieuwe demarche Viktor Orbàn

  De Hongaarse premier Viktor Orbàn wil niet dat op de volgende Europese top, maandag en dinsdag in Brussel, over het voorstel voor een olie-embargo tegen Rusland gesproken wordt. Orbàn kan nog altijd niet akkoord gaan met het voorgestelde importverbod omdat hij "ernstige bevoorradingsproblemen" vreest voor Hongarije.
 • Heeft Poetin al belangrijke doelen bereikt na drie maanden oorlog? “Hij betaalt een gigantische prijs voor een klein stuk grond”

  Vandaag 24 mei is het drie maanden geleden dat de Russen aan hun ‘speciale operatie’ in Oekraïne begonnen. Ondanks allerlei negatieve berichten, lijkt Poetin toch een aantal belangrijke doelen gehaald te hebben. Heeft hij niet stilaan wat hij wou?

  Lees hier meer. 
 • Rusland zet 154 leden van Brits Hogerhuis op zwarte lijst

  Gebaseerd op het principe van wederkerigheid vaardigt Moskou persoonlijke sancties uit tegen 154 leden van het Britse Hogerhuis en mogen de Lords Rusland niet binnen, zo heeft het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt. "Als antwoord op de beslissing van de Britse regering om bijna alle leden van de Russische Federatieraad (het "Hogerhuis" van het Russisch parlement) op een zwarte lijst te zetten, zijn er op basis van het principe van wederkerigheid persoonlijke sancties uitgevaardigd tegen 154 leden van het Britse House of Lords", aldus het ministerie. Dat stelt dat eraan gewerkt wordt de lijst uit te breiden.
  De getroffen parlementsleden mogen Rusland niet meer binnen.
 • Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken eist snellere wapenleveringen

  De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba heeft gezien de zware Russische aanval in het oosten van het land snellere militaire hulp door het Westen geëist.
  "Het is te vroeg om tot de slotsom te komen dat Oekraïne reeds over alle wapens beschikt dat het nodig heeft", twitterde Koeleba dinsdag. "Het Russisch offensief in de Donbas is een meedogenloze strijd, de grootste op Europese bodem sinds de Tweede Wereldoorlog."
  Zijn land heeft in het bijzonder snel nood aan meervoudige raketwerkers en artillerie voor de lange afstand. Met het oog op de levering van zware wapens heeft Koeleba naar zeggen ook met zijn Amerikaanse collega Antony Blinken getelefoneerd.
 • '200 lichamen gevonden in appartemensgebouw in Marioepol'

  In een woonblok in de Oekraïense stad Marioepol zouden in een kelder 200 lichamen gevonden zijn. Dat meldt de adviseur van de burgemeester. 
  Volgens Petro Andriushenko, adviseur van de burgemeester van de havenstad Marioepol, werden er in de kelder van een appartementsgebouw de lichamen van 200  mensen gevonden. Marioepol is momenteel volledig in handen van de Russen en er werd dan ook gestart met het opruimen van puin. Tijdens die opruimingsacties zouden de lichamen gevonden zijn. Dat meldde hij op Telegram. 

  “Doordat de plaatselijke bevolking weigerde de lichamen van de doden te verzamelen en in te pakken, hebben de Russen de plaats verlaten,” zei Andriushchenko. “De lichamen van de doden bleven daardoor op hun plaats. De stank is bijna in de hele wijk te ruiken door gedeeltelijk ontmanteld puin.”

  Andriushchenko is momenteel niet in Marioepol, maar blijft wel een aanspreekpunt voor informatie van inwoners die in de stad zijn achtergebleven. De claim van Andriushenko kon nog niet onafhankelijk geverifieerd worden

 • Metro in Charkov rijdt weer

  De metro van Charkov, de op een na grootste stad van Oekraïne, rijdt dinsdag weer, nadat die drie maandenlang stil had gelegen. Al die tijd diende de metro als schuiloord voor de bewoners tegen de Russische bommen.
  Het Russische leger lijkt ervan afgezien te hebben om Charkov in te nemen. In de plaats daarvan lijkt het nu de troepen te concentreren in het zuiden en oosten van het land, waar de gevechten doorgaan. 
  De metro van Charkov, een stad van 1,4 miljoen inwoners voor de oorlog, vervoerde 158 miljoen reizigers per jaar op drie lijnen en in een dertigtal stations. Drie stations in het noordoosten van de stad blijven wel gesloten. Daar is er nog artillerievuur.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Oorlog in Oekraïne

Video

Keuze van de redactie