Overleden bulldog Billie wint titel van bierpersoonlijkheid van het jaar

Baasje Stefan met Billie.  © RR

Antwerpen -

Billie’s Bier Kafétaria in de Kammenstraat gaat ook dit jaar weer aan de haal met een reeks Belgium Beer Awards. De meest bijzondere is wel die voor Belgische bierpersoonlijkheid van het jaar. Die gaat immers naar het hondje Billie dat in december vorig jaar overleed. “Ik kreeg duizenden berichten van over heel de wereld na zijn dood”, zegt baasje Stefan Cauwenbergs.

Rebecca Van Remoortere

Billie’s Bier Kafétaria is de beste bierbar in België geworden. Het Craft Beer Fest van het café is het beste bierevenement geworden en de zaak staat nu ook op nummer twee in de lijst van beste bierrestaurants in het land. Dat alles is zo bepaald door de jaarlijkse Belgium Beer Awards. Maar de meest waardevolle prijs voor eigenaar Stefan Cauwenbergs is die van bierpersoonlijkheid van het jaar. Die ging naar hondje Billie, de mascotte van het biercafé.

Hondje Billie, ‘de kleine’ van Stefan, overleed in december vorig jaar. “Overal waar ik was, was Billie en omgekeerd. Hij was de mascotte van de zaak en zorgde eigenhandig voor nieuwe klanten. Mensen die niks met craft bier hadden, kwamen toch binnen om Billie te leren kennen. En zo leerde ze ook ineens onze speciale bieren appreciëren.”

Billie was minstens zo populair als Billie’s Bier Kafétaria zelf in de wereld van de craft bieren. “Ik ga vaak op bezoek naar buitenlandse brouwerijen en Billie ging altijd mee. Toen hij overleed, kreeg ik duizenden berichten van over heel de wereld. Zelfs Amerikaanse brouwerijen deelden het nieuws van zijn overlijden. Hij was overal geliefd”, zegt Stefan aangeslagen.

De Franse bulldog werd 12 jaar. “Dat is veel ouder dan zo’n hondje normaal wordt. Billie was een vechter. Twee jaar geleden werd er bij hem een hersentumor gevonden. De dokters zeiden me dat hij, als hij heel veel geluk had, nog twee maanden te leven had en stelden voor om hem te laten inslapen. Dat zag ik niet zitten, dus ben ik met hem naar het Universitair ziekenhuis van Utrecht gegaan voor een bestralingsbehandeling. Hij heeft nog twee jaar gelukkig geleefd.”

Bier in memoriam

Stefan is nog altijd erg aangedaan van het verlies van Billie. Daarom reist hij de komende anderhalve week naar Estland, Noorwegen en Denemarken. “Ik ga er in samenwerking met lokale craft bier brouwerijen vier verschillende bieren brouwen in memoriam van Billie. Zo eren we hem op de gepaste manier. Met bier.”

“In Nederland is er al veel interesse om de Billiebieren aan te kopen, maar ik wil ze eerst een tijdje exclusief bij ons verkopen. Het eerste bier heeft een brouwproces van vier weken nodig. De bieren in Estland en Noorwegen worden op vaten gelegd en worden pas rond november uitgenomen. Daarna gaan we er eens goed op klinken.”

Nog in november organiseert Stefan een vijfde editie van zijn craft bier festival in de Waagnatie. “Dat wordt de eerste editie zonder de kleine. Ook daar moeten we iets speciaals van maken.”

Of er een nieuw hondje komt, is nog niet duidelijk. “Ik krijg die vraag vaak, maar ik ben er nog niet aan toe. Emotioneel kan ik dat nog niet aan. Maar ik zeg nooit nooit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus