Vakopleidingen bouw en techniek doen het uitstekend

Vaak volgeboekt en veel interesse. Dat kan je zeggen over de meeste praktijkopleidingen bij organisaties als SYNTRA. Van elektriciteit, centrale verwarming en koeltechniek tot thuisbatterijen en hout.

William VisterinBron: Jobat.be

Vlaanderen telt intussen meer dan 200 knelpuntberoepen, en daar zitten heel veel technische jobs en bouwjobs tussen. Bij arbeidsmiddelaar VDAB is hun dienstverlening en opleidingstraject grotendeels gefocust op die knelpunten.

Maar er zijn ook andere organisaties die opleidingen aanbieden, zoals SYNTRA. “De meeste van onze technische opleidingen, zowel die ’s avonds als overdag, zitten helemaal vol”, zegt Ken Leemans, productmanager elektro en techniek bij SYNTRA AB. Bij de uitschieters qua populariteit zitten klassiekers als de avondopleiding tot elektricien of elektromecanicien.

Voor de opleidingen installateur centrale verwarming en koeltechnieker (eveneens een hardnekkig knelpuntberoep) zijn er zelfs wachtlijsten. “Ook onze houtopleidingen doen het erg goed”, vult Leemans aan. Hierbij gaat het dan zowel om de basisopleiding hout als de opleidingen tot meubelmaker, aannemer-interieur en schrijnwerker-interieur.

Nieuw

En dan zijn er nog de (vrij) nieuwe praktijkopleidingen als batterij-installateur. Die zitten in de lift, door de groei van nieuwe vormen van energieopwekking en bewaring. “De opleiding voor de installatie van thuisbatterijen hebben we intussen al vijf keer ingepland, en die zat snel terug vol”, vertelt Leemans, die meteen ook op een praktisch probleem wijst.

“Vaak hebben we gewoon geen plaats. Als we meer ateliers zouden hebben, kunnen we ook meer studenten ontvangen.”

Bron: Jobat.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen