‘Low impact woman’ Marlies helpt klanten van Kringwinkel aan carnavalskostuums: “Denk eens na voor je iets nieuws koopt”

Marlies Van Wemmel hielp bezoekers van de Heistse Kringwinkel aan de perfecte carnavalsoutfit. De piepjonge Leyla uit Wiekevorst was in de wolken met haar feeënpakje. © Kristof Van Rompaey

Heist-op-den-Berg, Booischot -

We zwemmen met z’n allen in de spullen en dat doet de wereld geen deugd. Daarom koopt Marlies Van Wemmel uit Booischot (Heist-op-den-Berg) dit jaar niks nieuws. Zowel online als offline wil ze ook anderen bewust maken van dat inzicht. Bezoekers van de Kringwinkel in Heist-op-den-Berg hielp ze woensdag aan hergebruikte, maar desalniettemin oogverblindende carnavalsoutfits.

Kristof Van Rompaey

Een jaar niks nieuws kopen, dat betekent dat je wel mag kringwinkelen. Iets wat Marlies Van Wemmel sowieso al deed. Via sociale media houdt ze haar volgers op de hoogte van haar project. Intussen heeft ze er op Instagram meer dan 4.200 volgers. In Booischot runt ze Het Kakelbontje, een vintage en tweedehandswinkeltje in haar garage dat “open is als het open is”. Al komt ze ook geregeld ‘uit haar kot’, zoals woensdag in de Heistse Kringwinkel. We treffen haar er aan achter haar naaimachine, tussen de carnavalskleding.

“Ik kom hier zo vaak dat ik hier volgens mij al een bijnaam heb”, zegt ze lachend. “Door een jaar lang niks nieuws te kopen, hoop ik mensen even te laten stilstaan bij de overproductie en het enorme overaanbod aan spullen die er al zijn. Ik hoop hen meteen ook te inspireren om niet voor het minste naar de winkel te bollen.”

Kostuum te groot? Geen probleem, Marlies had woensdag haar naaimachine bij. © Kristof Van Rompaey

“Ten eerste: bekijk eens of je thuis al niks hebt dat als alternatief kan dienen vooraleer je weer iets nieuws in huis haalt”, vult ze aan. “Misschien kun je wel iets repareren, delen of lenen. Anders kun je kijken of je het tweedehands vindt. Zelf verkies ik dan de kringwinkel boven online sites. Zo draag je bij aan sociale tewerkstelling en recyclage. Op de particuliere markt kan het zijn dat de tweedehandsverkoper meteen weer in de winkel staat om met je centen iets nieuws te kopen.”

Een beetje lef

De 12-jarige Leon en zijn mama Hilde komen tijdens ons gesprek nog snel een outfit zoeken voor het carnavalsfeest van vrijdag bij basisschool Onzea in Heist-op-den-Berg. “Dit jaar zijn we er laat bij”, zegt mama Hilde. “Hij wilde zich eigenlijk als Freddie Mercury uitdossen, tot hij besefte dat hij dan een hele dag in een marcelleke naar school moet.”

Leon wilde zich uitdossen als Freddie Mercury, tot hij besefte dat hij dan een hele dag in ‘een marcelleke’ naar school moest. © Kristof Van Rompaey

Intussen helpt Marlies te zoeken naar goeie alternatieven. Een Elvispruik verdwijnt snel weer in de verpakking als Leon beslist om het over een heel andere boeg te gooien: hij duikt tussen de meisjeskleding. “Zijn broer is drie jaar ouder en ging tijdens zijn laatste jaar op de basisschool ook als meisje. Een beetje lef mag wel”, zegt Hilde met een knipoog. Of Leon denkt dat nog andere jongens van zijn klas dat durven? “Ik denk het niet”, zegt hij terwijl hij zijn nieuwe pruik goed zet.

Low impact woman

De piepjonge Leyla uit Wiekevorst (Heist-op-den-Berg) vond met wat hulp al snel een schattige feeënoutfit, vleugeltjes inclusief. “In de kringwinkel vind je toch wel mooie dingen en je kunt er wel wat besparen”, zegt mama Imane. “Een paar weken geleden hing het hier al uit dat er meer carnavalskleding op komst was. Daarom zijn we vandaag eens komen kijken. Leyla is heel blij met haar nieuwe kleren. Ze wilde ze zelfs niet meer uitdoen.”

Zelf relativeert ze het enigszins, maar haar project leverde Marlies intussen de titel van ‘low impact woman’ op, de vrouwelijke tegenhanger van ‘low impact man’ Steven Vromman. “Op 6 april komt Steven voor een boekvoorstelling naar bioboerderij Ons Logisch Voedsel in Booischot”, geeft Marlies nog mee. “Onder de titel ‘Low impact man meets low impact woman’ ga ik in het voorprogramma mijn project nog eens voorstellen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus