Rusland mag niet naar WK: FIFA en UEFA verbannen elk team uit elke competitie

 ©  BELGAIMAGE

Rusland mag eind dit jaar niet deelnemen aan het WK voetbal in Qatar. Rusland speelde normaal gezien op 24 maart een barragewedstijd tegen Polen, de winnaar van dat duel zou het op 29 maart opnemen tegen Zweden of Tsjechië in de strijd om een ticket voor het WK 2022 in Qatar. Spartak Moskou, dat normaal de 1/8ste finale van de Europa League tegen RB Leipzig speelde, wordt onmiddellijk uit het toernooi gezet. Verder waren er dit seizoen geen Russische ploegen meer actief in Europa.

Jurgen GerilBron: Belga

LEES OOK.Internationaal Olympisch Comité wil geen Russische en Wit-Russische atleten meer op internationale competities

Op de tribunes van heel wat sportwedstrijden werd afgelopen week fel geprotesteerd tegen het oorlogszuchtige Rusland en héél veel steun betuigd aan Oekraïne. De FIFA en de UEFA beseften dat ze ingrijpende maatregelen moesten treffen, want landen als Polen, Zweden en Tsjechië weigerden om eind maart nog barragematchen te spelen voor het WK in Qatar tegen Rusland. Ze kregen daarbij de steun van landen als Engeland, Denemarken en Nederland. Ook de Belgische voetbalbond sprong mee op de kar. “We veroordelen de Russische agressie”, klonk het in een persbericht.

LEES OOK.Ook Belgische voetbalbond steunt boycot tegen Rusland: “We veroordelen de Russische agressie”

De Wereld- en Europese voetbalbond kwamen na gezamenlijk overleg tot één standpunt. De Russische teams worden meteen verbannen uit elke internationale voetbalcompetitie. Dat impliceert dat Spartak Moskou – het enige overgebleven Russische team in Europa – geschrapt wordt uit de 1/8ste finales van de Europa League ten voordele van RB Leipzig. Dat betekent dat Rusland niet mag deelnemen aan het EK vrouwenvoetbal in juli en dat houdt in dat Russen niet kunnen deelnemen aan het WK in Qatar in november.

FIFA-baas Gianni Infantino met Russisch president Vladimir Poetin op de finale van het WK 2018 in Rusland. ©  ISOPIX

UEFA schrapt Gazprom

De UEFA zat nochtans in een lastig parket. Zij hebben sinds 2012 een sponsordeal met de Russische gasproducent Gazprom voor de Champions League en interlands en dat contract wordt geschat op zo’n 40 miljoen euro per jaar. De UEFA stelde aanvankelijk voor om Rusland zijn matchen op neutraal terrein te laten spelen zonder publiek en zonder officiële naam of symbolen, maar dat botste op veel weerstand. Uiteindelijk zegde de UEFA het contract met Gazprom op.

Daarbij kreeg het trouwens het goede voorbeeld van de Duitse traditieclub Schalke 04, dat Gazprom ook liet vallen als shirtsponsor. De truitjes zonder de naam van het bedrijf waren in een mum van tijd uitverkocht. De spelersvakbond FIFPro eist dan weer dat alle buitenlandse spelers in het Russische voetbal hun contract zomaar kunnen verscheuren.

 ©  ISOPIX

Ook in andere sporten

Het voetbal treft dus maatregelen, maar ook de rest van de sportwereld blijft niet lijdzaam toekijken. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) roept alle sportfederaties en organisatoren van evenementen op om Russische en Wit-Russische atleten en officials te weren. Als dat legaal niet kan, wordt geëist dat de Russen aantreden als neutrale sporters, zonder nationale symbolen. Daarvoor wordt in de eerste plaats gekeken naar de Paralympische Winterspelen in Peking die vrijdag beginnen. Later dit jaar kan ook het WK volleybal in Rusland niet doorgaan. Ze worden geschrapt uit de WK-kwalificaties voor het handbal...

LEES OOK.Ook Belgische voetbalbond steunt boycot tegen Rusland: “We veroordelen de Russische agressie”

In Rusland zelf kunnen de maatregelen maar op weinig begrip rekenen. “Deze sancties zijn discriminerend”, klinkt het daar bij de officiële sportinstanties. “Ze schaden een groot aantal sporters, coaches, clubs en vooral miljoenen Russische en buitenlandse fans.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen