‘Tinder Swindler’ zelf opgelicht voor duizenden euro’s door sluw koppeltje

 © EPA-EFE 

Simon Leviev, de Israëlische oplichter die wereldberoemd werd door de Netflixdocumentaire ‘Tinder Swindler’, is zelf zevenduizend dollar lichter gemaakt door een koppel. Die gaven Leviev op gewiekste wijze een koekje van eigen deeg.

Bron: De Telegraaf, Daily Mail

De dankzij Netflix beruchte Tinder Swindler maakte tientallen vrouwen enorme geldbedragen afhandig door een relatie met hen aan te gaan, ze flink in de watten te leggen om hen vervolgens wijs te maken dat zijn leven als handelaar in die diamantindustrie in gevaar was en dat hij snel geld nodig had. De Israeliër veranderde daar zijn naam officieel van Shimon Heyada Yahut naar Simon Leviev, waardoor hij kon doen alsof hij de zoon van de bekende miljardair Lev Leviev was.

In totaal troggelde de man zo’n tien miljoen dollar van zijn slachtoffers af. Gewiekst als hij was, gebruikte hij het geld van de ene gedupeerde om zijn luxeleventje te financieren en het volgende doelwit weer in de watten te leggen. Hij poseerde volop op Instagram, met foto’s van dure kleren, privéjets en luxewagens.

Nepkantoor

Maar net via datzelfde Instagram werd hij afgelopen week benaderd door ene Richnana. Zij beweerde dat zij hem en zijn huidige vriendin Kate Konlin, kon helpen om een blauw vinkje voor hun accounts te krijgen, zodat die officieel van hen zijn, schrijft Daily Mail. Ook zei ze dat ze valse profielen van mensen die zich als hem voordoen, kon verwijderen. Richnana beweerde dat haar vriend voor Meta werkte, het moederbedrijf van Instagram.

Die vriend van Richnana, een zogenaamde Chris Fox, wisselde berichtjes uit met de oplichter over het bedrag waarvoor hij de blauwe vinkjes kon regelen. De twee wisten de oplichter te overtuigen door via Facebook contact met hem te leggen en te doen alsof ze belden vanaf het hoofdkantoor van Meta. Ze bouwden daarvoor speciaal een drukke kantoorsetting na, met mensen die op de achtergrond voorbijliepen. Leviev trapte in de val en maakte 7.700 dollar - zo’n zevenduizend euro - over via PayPal.

Wraak

Levievs manager was echter minder goed van vertrouwen. Toen hij van het verhaal hoorde, nam hij contact op met Meta en zo kwam hij erachter dat het bedrijf nooit geld vraagt voor blauwe vinkjes. Ze konden degene die achter het profiel van Richnana zat, echter niet meer opsporen.

Volgens de Britse tabloid zou het gaan om mensen die uit waren op wraak voor Levievs slachtoffers, die achterbleven met hoge schulden. Opmerkelijk genoeg is het Instagramaccount van de Tinder Swindler intussen wel voorzien van blauwe vinkjes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen