Samenwoners toveren oude speelplaats om tot ecologische tuin: “We hopen voortrekkersrol op te nemen”

Bewoners waren de voorbije weken al druk in de weer om de oude speelplaats te ontharden. © Gumm Cohousing

Mechelen -

De bewoners van Gumm Cohousing in Mechelen vormen de oude speelplaats van de voormalige school om tot een ecologische tuin. Ze krijgen daarvoor een subsidie van de Vlaamse overheid. “Als de tuin in bloei staat, nodigen we de buurt uit”, zeggen ze. De samenwoners hebben overigens nog meer plannen.

Sven Van Haezendonck

De meeste nieuwe bewoners van de voormalige vrije basisschool Sint-Gommarus hebben ondertussen hun intrek genomen in hun woonst of appartement. Ook de renovatie van de gemeenschappelijke delen is volop bezig. “Het is fijn dat we na alle bouwwerken nu eindelijk aan de ontharding kunnen beginnen”, zegt Maud Willemen, een van de bewoners en trekker van de tuinwerkgroep.

De oude speelplaats vormen de samenwoners om tot een ecologische tuin. Voor de ontharding en inrichting kunnen ze rekenen op de subsidie ‘Vlaanderen Breekt uit’ van de Vlaamse overheid. “De ecologische waarden van ons cohousingproject sluiten helemaal aan bij de doelstellingen van die subsidie. Zonder die steun zouden we dit project nooit kunnen realiseren”, vertelt Katrien Vanherck.

De werken op de binnenplaats zijn volop bezig. © Gumm Cohousing.

In de tuin leggen de bewoners enkele wadi’s aan die ervoor zorgen dat hemelwater beter in de bodem kan dringen. Opnieuw verharden, doen ze zo weinig mogelijk. “Waar dat wel nodig is, hergebruiken we voor zover mogelijk een deel van het uitgebroken materiaal. Bijvoorbeeld bij de aanleg van de terrassen van de woningen op de benedenverdieping en als stapstenen op de tuinpaden”, legt Maud uit.

Ook groendaken en groene gevels

Het laatste weekend van maart staat de aanplanting van hagen en heggen op programma. Daarbij hebben ze in Gumm Cohousing gekozen voor inheemse soorten zoals haagbeuk, hazelaar en meidoorn. Ook voor hun groendaken en groene gevels krijgen de bewoners steun van Vlaanderen. “Met de onthardde tuin, de groendaken en groene gevels, en een focus op inheemse planten en biodiversiteit, hopen we een voortrekkersrol te nemen en andere projecten te inspireren”, vertelt Maud.

LEES OOK.Eerste bewoners trekken in Gumm cohousing: “Alsof je je familie zelf kunt kiezen”

In beperkte mate willen de gezinnen hun ‘gummtuin’ ook openstellen, bijvoorbeeld voor activiteiten van Natuurpunt. Daarnaast is er nog de voormalige kerk die ze omvormden tot ‘gummzaal’. Daar hopen ze ook een ontmoetingsplek voor de buurt en ondernemers van te maken. Zo bekijken de samenwoners momenteel samen met Natuurpunt Mechels Rivierengebied en Natuuracademie of ze van de zaal samen met de tuin een NatuurPlek kunnen maken.

De voormalige Sint-Gommaruskerk. © Dirk Vertommen

“Dat is een broedplek waar mensen elkaar en de natuur kunnen ontmoeten en waar je op een belevingsgerichte manier iets kunt leren over natuur en milieu. Een inclusieve plek waar mensen kunnen openbloeien en waar kruisbestuiving mogelijk is”, zegt Nils Iwens, medebewoner en voorzitter bij Natuurpunt. Ze gaan ook na of er samenwerking mogelijk is met de stad en met de scouts en gidsen.

“Eens onze tuin in volle bloei is, nodigen we de buurt uit om een kijkje te komen nemen”, zegt Maud.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus