Vrijwilligers planten 4.000 bomen en struiken in stiltebos: “Mijn dochtertjes gaan hun boompjes hier zeker terugvinden”

Onder de vele vrijwilligers, de tweelingzusjes Mara en Malou (1,5 jaar) die met mama Justina ook hun boompje planten in het stiltebos.  © Dirk Vertommen

 © Dirk Vertommen

 © Leo De Nijn

1 / 3
thumbnail: Onder de vele vrijwilligers, de tweelingzusjes Mara en Malou (1,5 jaar) die met mama Justina ook hun boompje planten in het stiltebos.   
thumbnail:  
thumbnail:  
Mechelen -

Tientallen vrijwilligers hebben zaterdag de mouwen opgestroopt om op de vroegere grindparking van het Tivolipark, het eerste stiltebos in Mechelen met 4.055 boompjes en struiken aan te planten.

Leo De Nijn

De stad Mechelen greep het themajaar ‘zinderende stilte’ aan om het eerste stiltebos in de Dijlestad aan te planten. Omdat er een nieuwe bezoekersparking voor het Tivolipark is aangelegd in de Eikestraat (naast verfwinkel Thiry Paints), kwam aan de kant van de Liersesteenweg in de Tivolilaan, ruimte vrij om op 1.350 vierkante meter het nieuwe bos aan te planten volgens de Miyawaki-methode.

Deze aanpak is ontwikkeld door een Japanse plantdeskundige: professor Akira Miyawaki. Volgens die aanpak is het heel belangrijk om de planten en bomen heel dicht bij elkaar te planten. Daardoor groeit een Miyawaki-bosje tien keer sneller dan een normaal bos, waar de bomen verder van elkaar staan.

Kurt Jordaens met zoontjes Mathias en Finn. © Dirk Vertommen

Minibos

De stad kan rekenen op Urban Forest, dat gespecialiseerd is in de aanleg van dergelijke bossen, zelfs in het buitenland. Zij staan in voor de opmaak van het aanplantingsplan, de verbetering van de grond en het voorzien van het bosgoed.

“Het gaat hier over een stedelijk minibos met uitsluitend inheemse soorten. Onder de 23 soorten vooral zomereik, haagbeuk, hazelaar, esdoorn en winterlinde. Door de dichte aanplanting groeit het bos zeer snel. Een eerste mooi project vind ik zelf”, zegt schepen van Natuur en Groenontwikkeling, Patrick Princen (Vld-Groen-m+), die zelf de handen uit de mouwen kwam steken.

Als toegang tot het park wordt een smal grindpad behouden, terwijl door het bos een pad vanboomschors wordt aangelegd.

Ook schepen Patrick Princen kwam helpen planten. © Dirk Vertommen

Honderd vrijwilligers

Elise Steyaert van vzw Klimaan, een van de partners bij het stadsproject: “Het mag bij dit ene stiltebos niet blijven. We gaan met onze tweehonderd leden op zoek naar nieuwe locaties om nog meer van deze groene plekjes te creëren in onze stad. We krijgen hier vandaag een 100-tal vrijwilligers op de been om mee te helpen planten. We engageren ons ook voor het halfjaarlijks onderhoud van de bodem, onder begeleiding van Urban Forest.”

De twee jongste planters, Mara en Malou, tweelingzusjes van anderhalf jaar, duwen hun boompjes in de malse grond. “Wij wonen aan het Vrijbroekpark, maar we gaan nu geregeld ook naar hier komen. De bomen gaan met mijn dochtertjes mee opgroeien. Ik weet de plek waar ze staan, en zal hen daar binnen enkele jaren wel meer over vertellen. Bomen kunnen er niet genoeg zijn. Ze zorgen voor afkoeling in ons klimaat dat alsmaar opwarmt”, vertelt mama Justina Matov.

 © Dirk Vertommen

Buurtbewoner Kurt Jordaens is met Mathias (10) en Finn (8) aan het planten. “Wij hebben thuis ook inheemse bomen staan. Top dat de parking hier plaats maakt voor groen. Dit bosje zal geen stof of lawaai veroorzaken”, zegt Kurt. “Maar er gaan nu ook meer vlinders en bijtjes op afkomen”, legt zoontje Finn uit.

Ook op de afspraak is grafisch kunstenaar en voormalig stadsartiest, Gijs Vanhee. “Ik ben hier met mijn zoontje Abel (2). Ik heb in mijn leven al veel geschilderd op bomen. Ik vond het tijd om er nu zelf een paar te komen planten. Dat is nodig want er worden veel meer bomen gekapt dan geplant. Dat roer moeten we omgooien.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus