‘Sint-Andrieskwartier Herleeft’ zoekt vrijwilligers: “Massa materiaal dat onze geschiedenis vertelt”

Gabie Guldix (achteraan) en Hein Verdingh (vooraan) in de kelder van coStA. “We zoeken vrijwilligers die ons helpen om ‘Sint-Andrieskwartier Herleeft’ leven in te blazen.”   

Gabie Guldix (achteraan) en Hein Verdingh (vooraan) in de kelder van coStA. “We zoeken vrijwilligers die ons helpen om ‘Sint-Andrieskwartier Herleeft’ leven in te blazen.”  ©  Jan Van der Perre

Antwerpen -

“We kunnen wel wat helpende handen gebruiken. Mensen die archiveren, teksten schrijven voor de website of mee helpen opruimen”, zegt Gabie Guldix. Samen met haar buurtgenoot Hein Verdingh wil de vrouw de ingeslapen heemkundige kring van het Sint-Andrieskwartier nieuw leven inblazen.

Patrick Van de Perre

‘Sint-Andrieskwartier Herleeft’ heet de vereniging officieel en dat bevalt Hein Verdingh een stuk beter dan ‘heemkundige kring’. “Dat laatste klinkt nogal oubollig en schrikt vaak mensen af. Die denken dan, ‘wat moet ik bij zulk een stoffige’ vereniging’. En dat terwijl we dringend vrijwilligers zoeken om ons te helpen.”

Corona en het overlijden van Martha en Pierre zorgden ervoor dat de activiteiten al een tijdje op een laag pitje stonden. Martha en Pierre waren niet alleen de geestelijke ouders van de vereniging, maar hadden ook een huis vol met archieven, boeken en foto’s van en over de wijk.

Een oude affiche van de vereniging. 

Een oude affiche van de vereniging. ©  Jan Van der Perre

“En daar moet verandering inkomen. We willen opnieuw driemaandelijks een krantje uitgeven met daarin artikels over de wijk en haar rijke verleden. Ook de website wordt vernieuwd. We beschikken over enorm veel informatie die in de loop der jaren is verzameld. De vereniging bestaat al sinds 1975 en in die tijd hebben veel mensen materiaal aan ons gegeven”, zegt Gabie Guldix.

Oude kleren en reuzenhoofden

Een deel van die archieven ligt opgeslagen in de kelders van het cultureel centrum coStA op de Sint-Andriesplaats. Hein Verdingh trekt een kastdeur open. “Er staan tientallen boeken over de wijk en Antwerpen. We hebben foto’s, krantenknipsels en noem maar op.”

In een andere kelder hangen oude folkloristische kleren en hoeden en staan delen van de reuzen van Sint-Andries, zoals de hoofden, op een rij. “Nog steeds brengen mensen spullen die met onze wijk te maken hebben naar ons en we worden ook regelmatig gecontacteerd met vragen over de buurt. Onze rol is duidelijk nog niet uitgespeeld”, vul Gabie Guldix aan.

Ook de hoofden en andere delen van de wijkreuzen worden bewaard. 

Ook de hoofden en andere delen van de wijkreuzen worden bewaard. ©  Jan Van der Perre

Een ander deel van de archieven is ondertussen ondergebracht in het FelixArchief om op termijn ontsloten te worden. “Onder andere foto’s hebben we daar kunnen onderbrengen. We proberen om het hele archief zo goed mogelijk te bewaren op de juiste plek. Ook het Letterenhuis heeft een deel van het archief overgenomen”, vervolgt de vrouw.

“Ook af en toe helpen is welkom”

Hein Verdingh en Gabie Guldix merken dat er nog steeds veel belangstelling is voor de geschiedenis van de wijk. Hein: “Ook bij de mensen die hier recenter zijn komen wonen. Daarom willen we een doorstart maken met de vereniging. Het is ook een manier om het samenleven in de buurt te versterken.”

Maar dat gaat niet met twee mensen. “Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers die af en toe een handje willen helpen. Op regelmatige basis of wanneer het hen past. Er zijn genoeg klusjes en taken te vergeven. Dus iedereen die ons wil helpen is welkom. Het volstaat om ons een mailtje te sturen”, aldus nog Gabie Guldix.

www.sint-andries.com, mail: sah@sint-andries.com

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio