Wijnegem Zapt en rockt op elf locaties

De ambiance van een echt live concert in cafés en op andere, veel minder voor de hand liggende locaties. Je kan het zaterdagavond beleven in zowat heel Wijnegem.  

De ambiance van een echt live concert in cafés en op andere, veel minder voor de hand liggende locaties. Je kan het zaterdagavond beleven in zowat heel Wijnegem.  © Hugo Gerstmans

Wijnegem -

Na de jaarmarkt, knoopt Wijnegem deze week ook opnieuw aan met een andere traditie die vele inwoners genegen is en moeten missen hebben: Wijnegem Zapt. De muzikale kroegentocht is zaterdag 30 april toe aan zijn 21ste editie. “De bands zijn geboekt en ook het publiek heeft er zin in. Maar extra vrijwillige medewerkers zijn na die gedwongen pauze van twee jaar nog zeker welkom”, aldus organisatoren Dorien Marijnissen en Tom Veeckmans.

Jan Auman

Na twee jaar zonder klank en bier, frissen we even uw geheugen op. Wijnegem Zapt is het pretentieloze evenement dat door Tom Dijckmans en Gunter Joosen, destijds sterkhouders in jeugdhuis Ahoy en vandaag respectievelijk arbeidspsycholoog en VRT-journalist, georganiseerd werd als alternatief van het ter zielen gegane Twaalf Uren Rock, dat voor het eerst in 1991 doorging en enkele legendarische edities kende.

De kernploeg van Wijnegem Zapt in het jubileumjaar 2019, toen eenmalig ook de watertoren dienst deed als concertlocatie.

De kernploeg van Wijnegem Zapt in het jubileumjaar 2019, toen eenmalig ook de watertoren dienst deed als concertlocatie. © Hugo Gerstmans

Krabbershoek

Na enkele stille jaren namen de Wijnegemse kameraden in 2000 draad en microfoon weer op. “Ik was intussen naar Herentals verhuisd en daar had ik Swing in Thals leren kennen, een fijne muzikale kroegentocht”, aldus Gunter. “Tom was snel gewonnen om onze beproefde formule van Twaalf Uren Rock open te trekken naar verschillende plekken in Wijnegem. Het opzet was driedubbel: nieuwe muzikale ontdekkingen doen, leven in de brouwerij brengen én cafés leren kennen waar je anders nooit een voet zou binnenzetten. Onder meer Jos en Ria van De Vroege Morgen, Steven Hendrickx van De Sax en de uitbaters van het niet meer bestaande café De Blaasbalg sprongen meteen enthousiast op de kar.”

De rest is lokale geschiedenis. De pioniers helpen nog mee achter de schermen, maar er zijn andere zappers opgestaan om de levende jukebox te bedienen. Het overal en dus ook in Wijnegem teruglopend aantal cafés – onlangs nog werd Krabbershoek gesloopt – heeft gelukkig geen invloed op het muziekfeest. “Met een tiental podia proberen we een ruim aanbod te bieden van verschillende muziekgenres aan alle muziekliefhebbers”, aldus organistoren Dorien Marijnissen en Tom Veeckmans.

Zij openen deze editie: The Creecks vers geplukte country van de velden in Broechem.

Zij openen deze editie: The Creecks vers geplukte country van de velden in Broechem. © Hugo Gerstmans

Country uit Broechem

Deze 21ste editie gaat van start om 19.30u met een optreden van The Creecks aan het jeugdontmoetingscentrum, op de hoek van Vaartdijk en Kerkhofstraat. The Creecks is een relatief nieuwe band uit Broechem met een voorliefde voor country. Katrien Grimon en Stefan Dehertefelt houden van meerstemmige zangpartijen. Roel Debie op contrabas en gitaar en Wim Dehertefelt op percussie doet de rest.

“Daarna laten we onze deelnemers zappen van café naar café met het programmaboekje in de hand”, vertelt Dorien. “De kroegentocht is verdeeld in drie sets zodat iedereen drie volledige optredens kan bijwonen op de ganse avond. Of je kan natuurlijk naar believen switchen van het éne naar het andere podium. Om zowel 21u, 22.30u als middernacht start telkens een nieuw concert van dezelfde band, per café.”

Deze meisjes en andere vrijwilligers van Wijnegem Zapt zoeken nog versterking voor zaterdagavond.

Deze meisjes en andere vrijwilligers van Wijnegem Zapt zoeken nog versterking voor zaterdagavond. © Hugo Gerstmans

Il Forno Rosso

Wat is er nieuw? Je kan zappen naar de voetbalkantine van de honderdjarige VC Wijnegem in de Kasteellei en een optreden meepikken van Juzzbox. Ze omschrijven zichzelf als ‘de waarschijnlijk de beste nineties and noughties rockcoverband ter wereld’. Ook restaurant Il Forno Rosso, bekend voor de beste pizza’s van Wijnegem en omstreken, doet mee en geeft een podium aan Chain of Fools. De volledige line-up is terug te vinden op de website.

Wijnegem Zapt is alleen mogelijk dankzij de inzet van vrijwilligers, onder meer aan de kassa van elke concertlocatie. Dorien Marijnissen: “We merken dat het na twee jaar stilte moeilijker is om vrijwilligers te vinden voor de avond zelf. We zoeken nog een aantal duo’s die aan de inkom willen zitten van de deelnemende cafés. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via onze website. Tot slot raden we aan voldoende cash geld te voorzien, een aantal locaties aanvaardt enkel cash geld om het op de avond zelf vlotter te laten verlopen.”

Alle info over WIjnegem Zapt 2022 op website Wijnegem Zapt

Gezellige drukte tijdens Wijnegem Zapt 2019 in De Vroege Morgen. .

Gezellige drukte tijdens Wijnegem Zapt 2019 in De Vroege Morgen. . © Hugo Gerstmans

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio