Gerestaureerde Heilig Hartkerk heropent met mis en rondleidingen

De Heilig Hartkerk heeft zijn originele kleuren terug. 

De Heilig Hartkerk heeft zijn originele kleuren terug. © Chris Van Rompaey

Lier -

Nu de interieurrestauratie van de Heilig Hartkerk op de Antwerpsesteenweg in Lier helemaal klaar is, vindt er op zondag 1 mei om 10u een eucharistieviering plaats, voorgegaan door bisschop Johan Bonny. In de namiddag zijn er vanaf 13.30u rondleidingen en kun je de permanente én een tijdelijke tentoonstelling bezoeken.

Chris Van Rompaey

“De Heilig Hartkerk is een van de belangrijkste werken van architect en kunstschilder Flor Van Reeth (1884-1975) en werd ontworpen volgens een voor die tijd revolutionair concept. We hebben de voorbije jaren deze unieke Lierse parel in ere hersteld. Onoordeelkundige ingrepen uit het verleden werden tenietgedaan, zodat de kerk weer overeenstemt met het originele totaalkunstwerk van architectuur, gebrandschilderde glas-in-loodramen en beeldhouwwerk”, zegt schepen van Onroerend Erfgoed Sabine Leyzen (Open Vld).

Veelzijdig gebruik

“Daarnaast hebben we de kerk ook klaargemaakt, aanvullend op de erediensten, voor veelzijdig gebruik voor bijvoorbeeld concerten, voordrachten of culturele evenementen en tentoonstellingen. Vervolgens hebben we de kerk ook opgenomen in het stedelijke gidsenparcours en werd de voormalige doopkapel omgevormd tot museale ruimte. Tot slot werd de bidkapel ingericht als ‘open kerk’”, zegt schepen van Toerisme en Evenementen Ilse Lambrechts (N-VA).

De permanente exporuimte.

De permanente exporuimte. © Chris Van Rompaey

“De interieurrestauratie gebeurde met het grootste respect voor het oorspronkelijke concept van architect Van Reeth door onder meer het aanbrengen van de originele kleuren op pleisterwerk, de plafonds en het ijzerwerk. Ook werden de gekleurde lichtstraten en de glazen tegels weer vrijgegeven. Veder werden de karakteristieke marmeren wandbekleding, de granitovloeren en het houtwerk hersteld. Het orgel op het doksaal hebben we afgebroken”, vertelt Dirk Beukeleirs, voorzitter van kerkfabriek Heilig Hart.

Kazuifels

“Op dat doksaal stelen we nu zondag historisch materiaal tentoon, waaronder kazuifels. Een van die kazuifels werd gedragen door kardinaal Van Roey bij de inzegening van de kerk in 1939. Het rare is dat pastoor Gustaaf De Wit (de eerste pastoor van de nieuwe kerk, red.) nooit geïnvesteerd heeft in aangepaste kledij. Wat je ziet, is dus wat atypisch voor deze kerk en komt wellicht vooral van de afgebroken kerk in de Boomlaarstraat.”

Dirk Beukeleirs bij de kazuifel van kardinaal Van Roey.

Dirk Beukeleirs bij de kazuifel van kardinaal Van Roey. © Chris Van Rompaey

Maar er is in de kerk ook een permanente expositieruimte, meer bepaald in de voormalige doopkapel. Die belicht de bouwgeschiedenis van de kerk en de Pelgrimbeweging, waarvan architect Van Reeth medeoprichter was. Deze beweging ijverde voor een vernieuwing in de religieuze kunst en een heropleving van de Vlaamse cultuur op basis van christelijke en humanitaire waarden.

Rechts van de inkomhal werd een nieuwe Maria-bidkapel ingericht. Die zal zo veel mogelijk ook permanent toegankelijk zijn.

De binnenrestauratie heeft 1.264.266 euro gekost.

De nieuwe Maria-bidkapel.

De nieuwe Maria-bidkapel. © Chris Van Rompaey

 

 © Chris Van Rompaey

 

 © Chris Van Rompaey

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio