Annemie Jasperse laat nieuwe wind waaien doorheen Davidsfonds Brasschaat

Margareta en Annemie aan de kook. © Jan Brys

Brasschaat -

Annemie Jasperse is de nieuwe voorzitter van de Brasschaatse afdeling van het Davidsfonds. Ze noemt zichzelf liever coördinator. Annemie wil een nieuwe, frisse wind door de afdeling laten waaien. Als eerste belangrijke activiteit steekt ze een avondje Oekraïens koken in elkaar waar leden samen met vluchtelingen aan het kookfornuis gaan.

Toen de vorige voorzitter zich terugtrok, kwam de leiding in handen van Annemie Jasperse. “Dertig jaar geleden kwamen wij in Brasschaat wonen en het was de logica zelve dat ik lid werd. Toen ik een meerdaagse reis naar Amsterdam had georganiseerd, vroeg men mij of ik in het bestuur wilde komen. Toen de vorige voorzitter dan stopte, kreeg ik vanuit Leuven de vraag of ik zijn taken niet wilde overnemen. En zo geschiedde. Ik wil de Brasschaatse afdeling alleszins meer pluralistisch maken”, zegt Annemie. 

“Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, vond ik dat we iets moesten ondernemen. Zo kwamen we uit bij het idee samen te koken. Op 5 mei organiseren we een “Oekraïense maaltijd” gevolgd door een lezing van prof Ria Laenen. Zij zal het hebben over hetgeen het Poetinregime drijft. Koken verbindt mensen, de taalbarrière is dan van geen tel. We hebben al langs verschillende kanten sponsoring gevonden. De opbrengst gaat naar Oekraïense schoolgaande kinderen in onze Brasschaatse scholen. Professor Ria Laenen schenkt het budget dat zij vraagt voor de lezing aan de slachtoffers van de oorlog”.

Professor Ria Laenen. © RR

Annemie gaf zelf het goede voorbeeld door een jong Oekraïens koppel in huis te nemen. “Zij komen uit Charkov, helemaal in het oosten van Oekraïne, dicht tegen de Russische grens. Margarita Grishko wordt weldra 21. Haar vriend is intussen al aan het werk. Hij mocht proefdraaien in een bouwbedrijf en heeft een contract op zak. Zij weten nog niet wat de toekomst zal brengen. Hun stad Charkov is er immers erg aan toe. Maar met het inkomen van de vriend kunnen ze hier op termijn wel zelfstandig verder”, klinkt het.

De “Oekraïense maaltijd” vindt plaats op donderdag 5 mei. “Onze leden betalen 30 euro voor de maaltijd en we nodigen evenveel vluchtelingen uit als er leden hebben ingeschreven. We hopen aan een totaal van 100 eters te komen”.

Op dit ogenblik zijn er in de gemeente Brasschaat al 175 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. In Hof ten Bos, het voormalig internaat van het Gemeenschapsonderwijs verblijven er 58. De overige 117 wonen verspreid over 44 gastgezinnen. De vzw OLO-Rotonde start weldra ook met de opvang. (janbrys)

www.davidsfondsbrasschaat.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus