Belg minder tevreden over loon en werkgeluk

Belgen blijken minder tevreden over hun loon en werkgeluk. Dat blijkt uit het recente Salariskompas van Jobat, een onderzoek bij 114.000 werkende Belgen.

William VisterinBron: Jobat.be

Eén derde (33 procent) geeft in het Jobat Salariskompas aan erg tevreden te zijn met zijn of haar loonpakket (= werknemers die een score van 8, 9 of 10 geven met betrekking tot hun loonpakket). Dat is minder dan de 36 procent van vorige keer.

De daling is universeel en zichtbaar vanuit alle invalshoeken van geslacht en diploma tot functiecategorie en sector. Hier speelt de coronapandemie een rol: vaak moet binnen een organisatie iedereen de nodige flexibiliteit aan de dag leggen, maar staat daar niet (altijd) iets tegenover.

Werkgeluk

39 procent geeft een score van 8, 9 of 10 op hun geluksgevoel in het professionele leven. Dat is ietsje lager dan vorig jaar (toen 41 procent). Als we inzoomen blijkt de grootste daling zich te situeren bij twee sectoren: logistiek, aankoop, distributie & transport (min 5 procentpunt) enerzijds en anderzijds onderwijs (dat 4 procentpunt moet inboeten).

Logistiek en onderwijs zijn dan ook twee categorieën waarvan de werking vaak ingrijpend werd aangepast door de pandemie.

Vakantie

Gemiddeld kunnen Belgische werknemers rekenen op 27 vakantiedagen, zo blijkt tenslotte uit het Jobat Salariskompas.

Toch zijn er grote verschillen tussen sectoren en functies. Bij mensen in overheidsdiensten blijft het aantal vakantiedagen het grootst. In kleine bedrijven (1 tot 9 werknemers) kan je op gemiddeld 23 vakantiedagen rekenen, bij grote (1000 medewerkers of meer) zijn dat er gemiddeld 31, iets wat toch altijd wel een rol speelt bij het werkgeluk van werknemers.

Dagen vakantie (gemiddeld) per sector/functie:

  1. Onderwijs: 46 dagen
  2. Overheid: 33 dagen
  3. Wetenschappelijk onderzoek: 30 dagen
  4. R&D: 29 dagen
  5. Ingenieurs: 29 dagen
  6. Management & directie: 29 dagen
  7. HR & personeelsbeheer: 28 dagen
  8. ICT: 28 dagen
  9. Maatschappelijke dienstverlening: 28 dagen
  10. Financiën & boekhouding: 28 dagen

Bron: Jobat.be

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen