Tour Elentriek maakt van Mariaburgse nutskasten mythologische kunstkasten

Een groep leerlingen bij hun nutskast aan de Sint-Antoniuslei.   

Een groep leerlingen bij hun nutskast aan de Sint-Antoniuslei.  © Jan Brys

Brasschaat -

Het is je misschien al opgevallen: de nutskasten in de Brasschaatse wijk Mariaburg zien er helemaal anders uit. De leerlingen van de Academie Noord hebben ze samen met hun leerkrachten onder handen genomen. Het thema is de Griekse mythologie.

Ongeveer 35 leerlingen van 10 tot 14 jaar werkten mee aan dit project dat de naam “Tour Elentriek” kreeg. De leerlingen kregen de medewerking van de vzw Treepack, het kunstenaarscollectief uit Leuven.

In 2018 werd al een eerste “Tour Elentriek” uitgewerkt in Brasschaat-Centrum. Door de vele positieve reacties werd het project nu uitgerold over de wijk Mariaburg.

De 11-jarige Bo Van Ginhoven werkte met vijf klasgenoten aan drie naast elkaar staande nutskasten tegenover het Antverpia-gebouw. “Het was niet zo eenvoudig. We hebben in workshops geleerd hoe we de sjablonen moesten uitsnijden en hoe we met de spuitbussen de verf op deze kasten moesten aanbrengen. Je moet goed duwen op de spuitbus om er iets uit te krijgen. Maar ik vond het wel zeer leuk om te doen”, zegt Bo.

Bo Van Ginhoven bij haar nutskast.

Bo Van Ginhoven bij haar nutskast. © Jan Brys

Ilyva, Marylisse, Alicia en Hedder kozen reus Argus die over heel zijn lichaam honderd ogen bezat. Daarvan sliepen er nooit meer dan twee tegelijk. De leerlingen bewerkten de twee kanten van de kast aan de Lage Kaart.

Deze nutskast kreeg Argusogen.

Deze nutskast kreeg Argusogen. © Jan Brys

Alle nutskasten moesten een verhaal uit de Griekse mythologie uitbeelden. Zo komen Sisyphus, Ikaros, Argus en Scylla en Charybdis aan bod. Alles gebeurde onder de leiding van de leerkrachten Alain Verster en Marie Van Praag. Zij werken momenteel ook aan een nutskast. Alain is kunstenaar en heeft eerder al nutskasten in het centrum van Brasschaat beschilderd. Alle nustkasten bevinden zich rond hert Antverpia-gebouw, de thuisbasis van de Academie Noord. (jbr)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio