Designer Jan Goderis (55) opent showroom in ouderlijk huis: “Laat me niet leiden door modetrends”

 ©  fvv

Gent -

Gebruiksvriendelijk, ergonomisch en duurzaam. Dat zijn de drie pijlers waar de Gentse ontwerper Jan Goderis (55) in zijn designs naar streeft. In de Molenaarsstraat heeft hij een nieuwe showroom geopend.

Lotte Ruysschaert

Goderis ontwerpt al sinds zijn studententijd. Hij studeerde interieurarchitectuur aan Sint-Lucas en werkte 25 jaar als interieurarchitect. Om gezondheidsredenen stopte hij daarmee, maar de voorbije jaren heeft hij wel veel geschetst en ontworpen.

Eind 2019 maakte hij zijn eerste prototypes en daarna nam hij deel aan wedstrijden in binnen- en buitenland. In 2021 en 2022 won hij veertien nominaties en awards op internationale designwedstrijden. In mei neemt hij deel aan de Itsliquid-tentoonstelling in Venetië met een ontwerp van een kamerscherm. (lees verder onder foto)

 ©  fvv

Zijn meubilair, verlichting en gebruiksvoorwerpen staan in de nieuwe showroom. Je vindt er verschillende zitmeubels, maar ook tafeltjes die je in elkaar kunt schuiven, peper- en zoutvaten en een koffieservies. In de showroom zijn het allemaal prototypes.

“Ik wil zelf niet produceren en verkopen. Ik zoek bedrijven die dat voor mij willen doen”, legt Goderis uit. Hij houdt zich het liefst bezig met ontwerpen en hoopt zo de verkoopprijs van de producten te drukken. Bedrijven uit Nederland en Zweden toonden al interesse. (lees verder onder foto)

 ©  fvv

De showroom bevindt zich in zijn ouderlijke huis. “De vitrine is een goede parameter om de interesse van mensen aan te voelen. Naar elk ontwerp is er vraag en dat geeft mij het gevoel dat ik goed bezig ben.”

Goderis laat zich inspireren door architectuur en wil vooral gebruiksvriendelijke, duurzame en ergonomische meubels ontwerpen. Ook het ecologische aspect is belangrijk. “Ontwerpen is een tweede taal voor mij. Ik laat me niet te veel leiden door modetrends en wil tijdloze meubels creëren.”

INFO: www.jangoderis.com. Showroom: Molenaarsstraat 17b, 9000 Gent. Alleen op afspraak te bezoeken.