Vibo De Brem neemt gloednieuwe schoolgebouwen in gebruik: “Leerlingen verlaten prefablokalen”

Directeurs Gilbert Carpentier en Kathleen Cools (vooraan) tonen samen met architecten en ontwerpers Kaat Balcaen, Kristof De Bonte, Ann Geudens en Luc Vanhout een nieuw klaslokaal van Vibo De Brem in Oud-Turnhout. © BERT DE DEKEN

Oud-Turnhout -

Vibo De Brem heeft vrijdag op de Oude Arendonksebaan in Oud-Turnhout in aanwezigheid van bisschop Johan Bonny twee gloednieuwe schoolgebouwen officieel in gebruik genomen. De school voor buitengewoon onderwijs heeft na ongeveer 25 jaar grotendeels afscheid genomen van tientallen klascontainers. De twee moderne gebouwen, goed voor een investering van negen miljoen euro, kunnen in 36 klaslokalen 265 leerlingen comfortabel huisvesten.

Bart Van den Langenbergh

Het was bisschop Monseigneur Johan Bonny die vrijdagavond de nieuwe gebouwen van Vibo De Brem in Oud-Turnhout mocht inzegenen. Hoewel de nieuwbouw al eind vorig jaar werd opgeleverd, betekende de officiële inzegening ook de plechtige start van een nieuw verhaal voor de school voor leerlingen uit het buitengewoon onderwijs.

Ongeveer 25 jaar lang hebben kinderen uit het kleuter-, lager en secundair onderwijs met vooral een mentale of motorische beperking of met autisme les moeten volgen in 131 prefablokalen. Dat is nu met de twee nieuwe gebouwen zo goed als verleden tijd.

“Al in 2003 dienden we een subsidiedossier in bij de Vlaamse overheid om twee nieuwe gebouwen op te richten, een voor het basisonderwijs en een voor het secundair onderwijs”, zegt Erik Dries, voorzitter van Vibo, wat staat voor Vrij Instituut voor Buitengewoon Onderwijs. “Door verregaand overleg en discussie konden we het subsidiebedrag wat opdrijven zodat we alle prefablokalen voor deze betrokken scholen konden afbreken en alle leerlingen konden onderbrengen in de nieuwbouw.”

Een buitenaanzicht van een van de nieuwe schoolgebouwen van Vibo De Brem in Oud-Turnhout. © BERT DE DEKEN

Bijzonder traject

Momenteel is de helft van alle containerklassen afgebroken. In de andere helft volgen nog leerlingen secundair onderwijs met een autismestoornisbeperking les. “Hiervoor is ook een subsidieaanvraag ingediend. We hopen in 2025 of in 2026 voor hen te kunnen starten met een derde nieuwbouw”, schetst Erik Dries.

“Maar de twee huidige nieuwe gebouwen zijn goed voor een investering van 9 miljoen euro, voor een groot deel gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. We hebben voor de bouwplannen een bijzonder traject gevolgd door eerst alle personeelsleden te bevragen over de noden en wensen waaraan de lokalen moesten voldoen”, weet Dries. Architectenbureaus Architects In Motion (AIM) uit Turnhout en OM/AR uit Antwerpen tekenden de plannen uit. Aannemer Hooyberghs uit Arendonk ging in november 2020 aan de slag en een dik jaar later was het project in kannen en kruiken.

Voldoende ruimte

In het nieuwe gebouw voor het buitengewoon kleuter- en lager onderwijs (BKLO) zijn er zeventien ruime klassen, goed voor momenteel 139 leerlingen. Het tweede gebouw voor het secundair onderwijs heeft negentien klassen en ongeveer honderddertig leerlingen. “Het uitgangspunt in het BKLO was om zo veel mogelijk klasgroepen te huisvesten met de nodige ruimte voor de therapielokalen zoals een kineruimte, een logolokaal en een lokaal voor de verpleegkundige”, vertelt Kathleen Cools, algemeen directeur van Vibo De Brem.

“De leerlingen die functioneren op peuter- of kleuterniveau hebben prachtige ruime klaslokalen waar ze voor 100% hun schooltijd kunnen beleven. Kinderen met al dan niet motorische beperkingen krijgen in deze lokalen de mogelijkheid om toch zich vrij te bewegen en in verschillende hoeken dingen te ontdekken”, zegt Kathleen Cools. “De afgebakende buitenruimtes aan alle klassen van de benedenverdieping zorgen ervoor dat leerlingen een extra veilige speelruimte hebben.”

Op de bovenverdieping van het gebouw van de basisschool zitten leerlingen die voldoende zelfredzaam zijn en waarbij de motorische beperkingen minimaal zijn. “De ruime gangen creëren een openheid die rust geeft. Er zijn ook mogelijkheden voor multifunctioneel gebruik, maar vooral geen kans op botsingen”, grijnst de directeur.

Bisschop Johan Bonny zegende twee kruisbeelden die een opgemerkte plaats krijgen in de inkomhallen van de nieuwe gebouwen. Het grote publiek kan tijdens Vibo Feest op zaterdag 7 mei van 13u tot 18u komen kennismaken met de nieuwbouw.

Bisschop Johan Bonny zegende vrijdagavond twee kruisbeelden voor de nieuwbouw van Vibo De Brem. © BERT DE DEKEN

De bisschop luisterde samen met andere genodigden geboeid naar de uiteenzetting over de nieuwe school voor buitengewoon onderwijs. © BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus