Groen heeft beslist wie nieuwe schepen wordt in Gent: “Ik keer terug naar mijn eerste liefde”

 

 ©  BELGA

GENT -

Evita Willaert (40) zal Elke Decruynaere vervangen als schepen in Gent. Dat heeft Groen vrijdagavond beslist op een ledencongres.

Bert Staes

Het heeft twee weken geduurd, maar Groen heeft beslist wie hun nieuwe schepen wordt in het Gentse stadsbestuur. Wanneer Elke Decruynaere eind mei stopt, zal Evita Willaert haar plaats overnemen als schepen van Onderwijs.

De naam van de Ledebergse circuleerde meteen nadat Decruynaere haar afscheid aankondigde. Maar Groen had intern wat tijd nodig om de knoop door te hakken. Willaert kreeg vrijdagavond de steun van de leden van Groen. “Ik ben erg dankbaar voor het vertrouwen dat ik krijg en heb er enorm veel zin in”, klonk het. “Ik keer terug naar mijn eerste liefde.”

Willaert is zelf vijf jaar leerkracht geweest in het beroepsonderwijs en zit sinds 2014 in de Kamer als volksvertegenwoordiger. Ze neemt de leiding van het Gentse stadsonderwijs over.

Cumuleren

Willaert krijgt ook de stedelijke kinderopvang onder zich, net als de dienst Outreachend Werk, die kwetsbare inwoners opvangt. De 40-jarige groeide op in Aalter en studeerde Afrikanistiek aan de UGent. Omdat cumuleren niet mag bij Groen, zal ze uit de Kamer moeten stappen.

“Een keuze die toont dat Groen expliciet kiest voor Gent”, benadrukte Filip Watteeuw op een persconferentie. “Het feit dat Evita vanuit het federaal parlement naar hier komt, toont nogmaals aan dat Groen kiest voor Gent.”

Breuk

“Ik maak een positieve keuze voor Gent en een positieve keuze voor inhoud”, zei Willaert vrijdagavond op een persconferentie. Willaert gaf aan dat ze het beleid van Decruynaere wil verderzetten en lijstte meteen een aantal prioriteiten op, zoals het beleid rond Nederlands en andere talen op school.

“Ik wil allesbehalve een breuk zijn met een beleid dat geëxcelleerd heeft. Ik wil nu in de eerste plaats zorgen voor continuïteit”, klonk het. “Ik wil me inzetten om te zorgen dat in Gent alle kinderen, jongeren en meest kwetsbare Gentenaars zich thuis voelen, met hun hele zijn. Dat is een basisvoorwaarde om tot ontplooiing te komen.”

Eén bevoegdheid van Decruynaere, Jeugd, gaat wel naar Hafsa El-Bazioui. Die is vandaag al schepen van Personeel, Facilitair Management en Internationale Solidariteit en dus straks ook van Jeugd. Op maandag 23 mei legt Willaert in de gemeenteraad normaal gezien de eed af als schepen.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio