Allianz Memorial Van Damme wordt tweedaagse finale van Diamond League

 

 ©  BELGA

De Wanda Diamond League heeft de finales voor de volgende vijf jaar vastgelegd. Twee ervan zijn aan de Allianz Memorial Van Damme toegewezen. In 2024 en 2026 vindt de tweedaagse finale van de ‘Champions League van de atletiek’ dus plaats in Brussel.

Maarten Delvaux en Quinten Lafort

De finale sluit het Wanda Diamond League-seizoen af. Doorheen het seizoen proberen de atleten zich te plaatsen voor de finale waar de allerbesten van het seizoen in elk van de 32 disciplines strijden om de Diamond Trophy. Sinds vorig jaar wordt die finale over twee dagen georganiseerd, gezien het grote aantal wedstrijden. Dat betekent dan ook dat de Allianz Memorial Van Damme in 2024 en 2026 over twee dagen wordt georganiseerd. De meeting zal dan op zaterdag en zondag plaatsvinden.

Bob Verbeeck, Afgevaardigd Bestuurder van de Allianz Memorial Van Damme: “Vanaf het moment dat de Diamond League besliste om het seizoen af te sluiten met één grote finale, waren we met de Allianz Memorial Van Damme kandidaat. We zijn dan ook heel blij om twee finales binnen te halen en alle wereldtoppers uit de atletiek aan het Belgische publiek te kunnen presenteren. In 2024 valt onze finale kort na de Olympische Spelen van Parijs en zien we dus ook alle olympische finalisten hier aan het werk. In 2026 kunnen we ons geen betere manier voorstellen om de 50stee verjaardag van onze meeting te vieren!”

Meetingdirecteur Kim Gevaert: “Het worden ongeziene atletiekweekends voor ons land. Het geeft ons ook de kans om twee dagen na elkaar het Koning Boudewijnstadion te vullen. Met alleen maar de allerbeste atleten in alle 32 disciplines is de Diamond League-finale een pocketversie van het WK. Het is een unieke gelegenheid voor de Belgische sportliefhebber om de sterren van de piste in levenden lijve aan het werk te zien. En het is uiteraard voor de stad en het gewest Brussel een ideale aanleiding om zich te tonen aan de rest van de wereld.”

Voorzitter Wilfried Meert: “Komende weken nadenken over praktische kant”

Wilfried Meert 

Wilfried Meert ©  BELGA

Voormalig meetingdirecteur en huidig voorzitter Wilfried Meert is opgetogen over de komst van de Diamond League-finale naar Brussel. “Het is mooi dat we de 50ste verjaardag van de Memorial op zo’n manier kunnen vieren. De editie van 2024 zal als doorgedreven generale repetitie dienen voor de jubileumeditie in 2026.”

De praktische kant van zo’n ‘superfinale’ moet de komende weken bekeken worden. De finale van vorig jaar in Zürich kreeg een tijdelijke piste in het stadscentrum. “Het installeren van zo’n piste kost tonnen geld. Dat hebben ze vorig jaar in Zürich toch onderschat. Nu is het voor onze edities van belang om niet over één nacht ijs te gaan.”

De broodnodige vernieuwing van de atletiekpiste in het Koning Boudewijnstadion was niet doorslaggevend in de jacht op de finale. “Het een heeft met het andere niks te maken. Het grote doel is het 50-jarig bestaan vieren. Volgend jaar willen de Amerikanen in navolging van het WK komende zomer de finale. Zürich heeft een soort jubileumeditie in 2025 voorzien.”

Meert zelf is intussen 77, maar een rem op zijn enthousiasme is die leeftijd allerminst. “Ik ben een voorzitter, maar ik wil absoluut vermijden dat ik een passieve voorzitter word. Het doel is om nog zoveel mogelijk bij te dragen waar mogelijk. Mijn ervaring komt op dat vlak van pas.”

De Allianz Memorial Van Damme vindt dit jaar plaats op vrijdag 2 september, één week voor de finale in Zürich. Tickets voor de Allianz Memorial Van Damme van dit jaar zijn te koop via https://www.sport.be/allianzmemorialvandamme/nl/tickets/

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Memorial Van Damme

Video

Keuze van de redactie