Gewichtheffen U20 Wereldkampioenschap

Nina Sterckx moet op zoek naar de ideale olympische gewichtsklasse

Nina Sterckx: “Voor de Spelen in Tokio was het twee maanden afzien om onder de 49 kilogram te blijven.”

Nina Sterckx: “Voor de Spelen in Tokio was het twee maanden afzien om onder de 49 kilogram te blijven.” © Belga

Al is ze nog altijd maar 19, het palmares van Nina Sterckx neemt op jonge leeftijd serieuze proporties aan. In het Griekse Heraklion kwam daar vorige week de wereldtitel bij de U20 bij.

Geert Stevens

“Intussen richt ik de focus al op het EK bij de senioren, dat er al over drie weken aankomt”, vertelt Nina Sterckx. Drie jaar geleden kwam de naam van de gewichthefster uit Sint-Denijs-Westrem bij het brede publiek aan de oppervlakte, toen ze de wereldtitel bij de U18 en de Europese titel bij de U20 veroverde en dit op enkele maanden tijd. Nadien volgden een achtste en derde plaats op het EK bij de senioren, zilver op het WK U20, maar vooral de vijfde plaats op de Spelen in Tokio zorgde voor haar visitekaartje bij het brede publiek. En nu is ze ook nog eens wereldkampioene bij de U20. “Het was vooral de bedoeling om beter te doen dan de zilveren medaille van een jaar eerder. Dat is me gelukt”, aldus Nina Sterckx.

Uitwijken

Ze totaliseerde 204 kilogram en dat is gewicht waarmee ze ook op het EK in Tirana eind deze maand hoog kan eindigen. Vorig jaar won ze brons op het EK in de categorie tot 55 kilogram. Het is voor de krachtpatser uit Sint-Denijs-Westrem allemaal een belangrijk aftoetsen met het oog op de Spelen van 2024 in Parijs. En wat nu al vaststaat: Nina Sterckx zal, net als in Tokio, ook in Parijs niet kunnen uitkomen in de categorie tot 55 kilogram. Want toen vorige maand de Olympische gewichtscategorieën werden bekendgemaakt was haar gewichtsklasse daar niet bij. En dus moet Nina Sterckx uitwijken naar de -49 of de -59. Dat betekent dus afvallen of bijkomen. “Dat is op zich een tegenvaller, maar ik kan daar weinig aan doen. En ik ben niet de enige die daarmee wordt geconfronteerd.”

Nadenken

Nina Sterckx heeft ervaring met afvallen want ook voor de Spelen in Tokio diende ze op dieet te gaan. “Het was twee maanden afzien om dat gewicht te halen. Het lukte uiteindelijk, maar het zijn op dat vlak niet de leukste weken. En je zou kunnen zeggen, kies dan maar voor de -59 categorie, maar zo simpel is dat niet. In deze categorie tillen de toppers wel tot dertig kilogram meer, wat dan in mijn nadeel kan spelen. Ik moet er nog eens goed over nadenken.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio