‘De man die de wolken meet’ mag in Gent wel blijven staan: “Een aanleiding tot reactie en reflectie”

 
GENT -

Een standbeeld van Jan Fabre is weg van het dak van De Singel in Antwerpen. In Gent mag het beeld wel blijven staan op het dak van het SMAK.

Bert Staes

Na de directeur van het SMAK, Philippe Van Cauteren, verklaarde ook de Gentse schepen van Cultuur, Sami Souguir (Open VLD) maandag in een zitting van de gemeenteraad dat het geen zin heeft om het bewuste beeld weg te halen.

Sinds de veroordeling van Fabre voor seksueel grensoverschrijdend gedrag is een debat losgebarsten over de kunstwerken van de man. Vooral over zijn ‘wolkenmeters’, deels gebaseerd op zijn eigen portret, verschillen de meningen. Het Antwerpse museum De Singel haalde het beeld van het dak, maar Gent is dat niet van plan.

“Ik deel het standpunt van de directeur van het SMAK”, zegt Souguir. “Het beeld laten staan geeft een bijkomende aanleiding tot reactie of reflectie, en laat nu net dit de bedoeling zijn. Daarnaast is het erg belangrijk dat we onderscheid maken tussen de kunstenaar en zijn werken.”

Van Cauteren verklaarde eerder al dat hij “tegen het neerhalen van beelden uit ons verleden” is. “Het zorgt voor een schijnvertoning en verhindert het debat te voeren.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio