Brugge stelt zichzelf te koop: Gents crimi-koppel maakt er spannende roman van

Françoise Opsomer en Wim Trommelmans hebben een nieuwe politieke misdaadroman geschreven  

Françoise Opsomer en Wim Trommelmans hebben een nieuwe politieke misdaadroman geschreven  ©  gn

Gent/Brugge -

“Met twee fantaseren is plezanter dan alleen.” Het Gentse schrijversduo Françoise Opsomer en Wim Trommelmans mag dan al lang geen echt koppel meer vormen, hun nieuwste en derde misdaadroman in 30 jaar hebben ze weer samen geschreven.

Geert Neyt

Françoise en Wim leerden elkaar eind jaren zeventig in Gent kennen tijdens hun studies Germaanse filologie. Ze werden een koppel en begonnen na hun studies een eigen zetterij en copywritingbureau. Maar in het weekend en op vakantie transformeerden ze in Weduwe Oppermans, de lichtjes naar Agatha Christie verwijzende auteur van politieke misdaadromans.

Het eerste boek van de schrijvende weduwe uit 1990 ontrafelde de moord op een journalist tijdens de Gentse feesten. In het tweede boek vallen er doden in de Antwerpse bouwsector en nu, meer dan dertig jaar na hun eerste worp, is er “Zullen We Zwijgen?”, het sluitstuk van hun trilogie van zustersteden met Brugge als decor.

“Al zijn de drie romans ontsproten aan onze fantasie, toch schurken we graag aan tegen de actuele realiteit”, zegt Wim. “Een rode draad daarin is onze verontwaardiging over hoe steden om zeep worden geholpen als lokale politieke ambities verweven raken met de geldzucht van projectontwikkelaars”, vult Françoise aan.

Weduwe wordt Eva

In “Zullen We Zwijgen?” vertaalt zich dat in het niet eens zo absurde idee van een Brugse populistische politicus om de stad als pakket in de verkoopsetalage te zetten en met de opbrengst alle stadsschulden in één keer af te betalen. Maar het boek is tegelijk de zoektocht van een jonge vrouw naar het moeilijke verleden van haar eigen familie. Die jonge vrouw is meteen ook de auteur van het boek, die niet langer Weduwe maar Eva Oppermans heet.

“Zoals altijd hebben we voor het boek eerst samen gefantaseerd en daarna de scènes afzonderlijk geschreven, ieder aan zijn eigen bureau in zijn eigen huis”, zegt Françoise.

“We hebben er zes jaar over gedaan”, aldus Wim “maar als we niet achter elkaars vodden hadden gezeten, was dat dubbel zo lang geweest.”

INFO: ‘Zullen We Zwijgen?’ is te koop voor 22 euro in de onafhankelijke boekhandels die zijn aangesloten bij Confituur en kan ook besteld worden door een mail te sturen naar eva@oppermans.be. Eva antwoordt persoonlijk.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio