Roeien zware dubbeltwee mannen Belgisch kampioenschap

Aaron Andries (Gentse RS): “Goud, een baanrecord en een World Cupticket: het lijkt wel een droom!”

Vandenbussche en Aaron Andries (eerste van links naar rechts bovenaan).

Vandenbussche en Aaron Andries (eerste van links naar rechts bovenaan). © BLL

Vorig weekend vond op de Watersportbaan het BK plaats. Verschillende Gentse toproeiers haalden het erepodium. De absolute uitblinker werd verrassend eerstejaarssenior Aaron Andries, die in de open dubbeltwee klasse tot twee keer toe het goud op zak stak.

Bondscoach Axel Müller gaf bij zijn aanstelling te kennen dat hij voor het vormen van ploegboten staat. De Duitser vroeg dan ook aan de kersverse Belgische skiffkampioenen Tim Brys en Tristan Vandenbussche (U23) om hun individuele ambities even opzij te zetten en zich op te werpen als boegbeeld van een teamboot. Tim Brys deed het alvast met verve. Het boegbeeld van Club Gent loodste Gentenaar Ruben Claeys (Sport) in dubbeltwee en in dubbelvier naar twee zilveren en één bronzen plak. Bruggeling Tristan Vandenbussche stapte in dubbeltwee met Aaron Andries (Gentse RS). Tristan en Aaron werden in 2019 en 2021 bij de junioren tot vicewereldkampioen en bewezen met twee onverhoopte zeges in de open dubbeltwee dat hen een veelbelovende toekomst wacht.

Meteen een klik

Aaron Andries kan het amper vatten. “Als eerstejaarssenior twee keer goud winnen en dat tegen twee Olympische finalisten had ik niet durven voorspellen”, geeft Aaron graag toe. “We voelden dat er meteen een klik was. De voorwedstrijd verliep vlekkeloos en de A-finale werd een spektakelstuk, waarin drie Belgische duo’s het internationaal baanrecord scherper stelden. Van in de eerste meters was er verwondering dat we vlot mee schoven met Brys-Claeys en Van Zandweghe-Colpaert. Halfweg kwamen we ondanks ons trager ritme verrassend aan de leiding. In de derde 500 meter namen we één lengte voorsprong en in de laatste 500 meter konden we elke aanval van onze tegenstanders afslaan. Het is duidelijk dat mijn ritme Tristan alle kansen biedt om zich voluit te geven, terwijl ik Tristan heel goed aanvoel. We hopen nu wel dat we in deze dubbeltwee zullen mogen deelnamen aan het WK U23.”

Een ticket voor de World Cup, hebben Tristan en Aaron al in de bus. “Over drie weken mag ik in Belgrado aan de slag tegen de wereldtop. Het gaat ongelooflijk hard, maar daarover zal je me alvast niet horen klagen!”(bll)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio