Boksen 27ste Gentsboksgala in de topsporthal

Amine Boucetta gaat voor Belgische titel in het cruisergewicht: “Zat in zeer moeilijke periode”

Boucetta woog 110 kilogram, maar viel twintig kilo af in drie maanden om zich voor te bereiden op de kamp. 

Boucetta woog 110 kilogram, maar viel twintig kilo af in drie maanden om zich voor te bereiden op de kamp. ©  Roland Lebuf

We zijn een halfuurtje te vroeg in de Meibloemstraat in Gent. Waar ooit lang geleden een bowlingzaal stond. We hebben er afgesproken in de bokszaal die er nu staat, maar die zie ik niet meteen. Buurtwerker Pieter Vancouwenberghe helpt ons uit de nood. “Daar is niemand nu”, weet hij en wijst ons de doorgang waar we ‘Sportschool 9duust’ kunnen vinden. We hebben om 15 uur afgesproken met Amine Boucetta, zeggen we. “Ach, ik ben zijn grootste fan”, laat Pieter weten. “Hij is er klaar voor, zoveel is zeker.” Drie jaar later en twintig kilo lichter blijkt dat de waarheid te zijn.

Roland Lebuf

“Na mijn laatste kamp begin 2019 ben ik in een zeer moeilijke periode gesukkeld”, start de Marokkaanse Belg zijn monoloog. “Ik ben toen gescheiden en kort na elkaar overleden mijn opa en oma. Ik zag het niet meer zitten en was op momenten liever dood geweest. Ik had niet de minste motivatie meer voor wat dan ook. Tot zo’n drie maanden geleden Claude Van den Heede belde. Of ik niet geïnteresseerd was in een kamp op het Gentsboksgala met de Belgische titel in het cruiser als inzet. Ik was toen bij mijn broer in Frankrijk en die heeft me overtuigd om ja te zeggen.”

Karakter

“Ik woog echter 110 kilogram (Boucetta toont een foto waar een papperige man op staat, red.) en moest er dus in drie maanden twintig kilo afkrijgen. En kijk, die zijn er af. Kwestie van karakter, ja. Ik heb een strikt dieet gevolgd en ben als een gek beginnen trainen. Mijn broer, die ook heeft gebokst, is speciaal naar hier gekomen om me te begeleiden met raad en daad. Ik heb tijdens de ramadan zelfs ’s nachts getraind.”

“Weet je dat ik vijf jaar illegaal hier ben geweest? Het was meer overleven dan leven. Ik ben altijd correct gebleven. Ik had kunnen stelen of met drugs beginnen, maar ik ben nooit opgepakt door de politie. Ik ben proper. Iedereen respecteert me. Nu heb ik de nodige papieren en werk ik in een bakkerij hier in de buurt. Ik pak nu even een pauze bij de bakker, omdat ik alles op mijn kamp wil zetten. Dit is mijn grote kans als ik verder wil als profbokser. En die ambitie heb ik wel.”

Niet ontgoochelen

“Ik ben net dertig geworden en heb dus normaal nog heel wat jaren te gaan in het boksen. En neen, aan verliezen denk ik niet. Mijn tegenstander (Steve Eloundou Ntere, vijf kampen gewonnen, red.) is titelhouder en een goede bokser met punch. Net als ik. Het zal dus een harde en mooie kamp worden. Er zullen veel supporters voor me naar de Topsporthal komen. Ik wil hen niet ontgoochelen.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio