Vader, zoon en dochter zijn geboren op vrijdag de dertiende: “Ongeluk? 13 is ons geluksgetal”

William, Paul en Paulien Verbeeck delen een bijzondere geboortedatum. 

William, Paul en Paulien Verbeeck delen een bijzondere geboortedatum. © Joren De Weerdt

Nijlen -

Een dag vol ongeluk en tegenslag, waarop je maar beter veilig binnenblijft om miserie te vermijden. Vrijdag de dertiende is geen pretje, toch niet als je bijgelovig bent. Maar wat als je geboren bent op een vrijdag de dertiende en ook je kinderen op zo’n vrijdag geboren worden? Het valt blijkbaar maar eens in de vijftig jaar voor, maar voor Paul, William en Paulien Verbeeck uit Nijlen is het realiteit. “De gynaecoloog wilde de bevalling liever op de twaalfde”, klinkt het.

Bert Provoost

“Voor het ongeluk geboren? Toch niet. Ons hoor je niet klagen”, lachen de drie Verbeeckjes. Paul Verbeeck (63) is in het dagelijks leven burgemeester van Nijlen, zijn zoon William en dochter Paulien (beiden 23) zijn aan het laatste jaar van hun studies bezig. Vrijdag is het een soort van hoogdag ten huize Verbeeck, want dan is het vrijdag de dertiende en dat maakt er wel iets los. Paul kwam namelijk ter wereld op vrijdag 13 juni 1958, de tweeling werd geboren op vrijdag 13 november 1998.

“Omdat ze een tweeling zijn moest de bevalling gepland worden, want het moest met een keizersnede gebeuren”, vertelt Paul. “We hadden de keuze tussen donderdag 12 en vrijdag 13 november. Waarop de gynaecoloog heel snel zei dat we maar beter de twaalfde zouden nemen. Zo werd het dus ook afgesproken, tot bleek dat het operatiekwartier van het ziekenhuis van Lier die dag al volgeboekt was. Die vrijdag de dertiende was er wél nog meer dan genoeg plaats.”

Dat het gezin Verbeeck-Op de Beeck in de Beeklaan in Nijlen woont, daar gaan we het in dit artikel niet over hebben. Wel over de bijzondere verjaardag die ze delen.

Dat het gezin Verbeeck-Op de Beeck in de Beeklaan in Nijlen woont, daar gaan we het in dit artikel niet over hebben. Wel over de bijzondere verjaardag die ze delen. © Joren De Weerdt

“Of mijn vrouw en ik daar zonder een wrang gevoel mee akkoord gingen? Absoluut. Het bleek een datum waarop sommige artsen destijds liever geen ingrepen planden, maar wij zijn niet bijgelovig. Ik had toch al ervaring met vrijdag de dertiende en dat was me niet slecht bevallen”, aldus Paul.

Geen grote tegenslagen

De kinderen werden die bewuste vrijdag gezond en wel op de wereld gezet en de gynaecoloog heeft die dag ook geen grove medische blunders gemaakt. William en Paulien groeiden op zonder al te grote tegenslagen en zonder dat ze al te vaak stilstonden bij hun geboortedag. “Er waren weleens klasgenoten die schrik hadden van een examen op zo’n vrijdag de dertiende, maar zelf heb ik er me nooit druk over gemaakt”, aldus William.

“Voor mij is dertien ondertussen een echt geluksgetal, een lucky number”, zegt Paul. De kinderen knikken. “Zo zien wij het als kinderen ondertussen ook”, zegt Paulien. “Toen ik me inschreef voor de Dodentocht hoopte ik zelfs op een rugnummer met onze dertien in. En ja, het was een hoog getal dat eindigde op dertien. Toen had ik het gevoel dat ik de finish wel zou halen, dat het goed zou komen.”

Vrijdag gaat het gezin samen iets eten, al heeft die afspraak niet meteen iets te maken met vrijdag de dertiende. “Neen, vieren doen we niet. We hebben alle drie wel een trui in de kast liggen met het omgedraaide cijfer dertien erop. Dat verwijst naar het feit dat veel coureurs hun rugnummer 13 tijdens een wedstrijd ondersteboven draaien, om ongelukken te vermijden”, leggen William en Paulien uit.

 

 ©  Joren De Weerdt

Opgegroeid in huisnummer 13

En er is nog meer toeval: ook Williams vriendin verjaart dit jaar op vrijdag 13 mei, al is ze wel op een woensdag geboren. “Héél toevallig, ik heb het er niet voor gedaan”, zegt William.

Dat het gezin Verbeeck-Op de Beeck in de Beeklaan in Nijlen woont (naast het Beekpark), daar gaan we het in dit artikel niet over hebben. We vragen ons alleen af of het huisnummer niet toevallig 13 is? “Bijna, het is nummer 10. Misschien moet ik als burgemeester een hernummering van de straat overwegen?” lacht Paul.

“Mijn ouders woonden wel op de Bevelsesteenweg 13, daar ben ik opgegroeid. En nu woont mijn moeder op de Bevelsesteenweg 85. Tja, en 8 plus 5, dat is... Als je erop begint te letten, dan stopt het niet. Misschien moeten we op vrijdag de dertiende toch eens meedoen met EuroMillions?”

Het eerste getal dat ze gaan aankruisen, kun je wel raden.

Een unicum van één keer in de vijftig jaar

De combinatie van de bijzondere geboortedata van de familie Verbeeck is uitzonderlijk, maar hoe uitzonderlijk precies? Twee wiskundigen van Universiteit Antwerpen laten hun licht schijnen op de kwestie. 

Hoe groot is de kans dat drie willekeurige mensen op een vrijdag de dertiende verjaren?

“Er zijn gemiddeld 1,72 vrijdagen de dertiende per jaar. Een persoon wordt dus geboren op zo’n vrijdag met een kans van 1,72/365. Als drie personen alle drie verjaren op een vrijdag de dertiende, dan is de kans dat dit gebeurt  (1,72/365)* (1,72/365)* (1,72/365) = 0,0000001. Of anders gezegd: één kans op tien miljoen”, zegt Paul Levrie, docent Wiskunde bij de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. 

Hoe zit dat specifiek met tweelingen?

“Tenzij de ene voor middernacht en de andere na middernacht geboren wordt, hebben tweelingen altijd dezelfde geboortedatum. De kansen dat kind 1 en kind 2 op dezelfde dag geboren worden zijn dan niet meer onafhankelijk van elkaar. Je moet de berekening dan niet tot de derde macht doen, maar slechts tot de tweede macht. Zo kom je uit op 0,00002, ofwel één kans op 50.000”, aldus professor David Eelbode van het Departement Wiskunde van Faculteit Wetenschappen. 

Conclusie:

Per jaar worden volgens het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie in Vlaanderen ongeveer 1.000 tweelingen geboren. “De kans is zoals gezegd dus één op 50.000 dat een vader en zijn pasgeboren tweeling allebei op een vrijdag de dertiende geboren zijn. Hier gooien we als het ware met een dobbelsteen met 50.000 zijdes en we gooien 1.000 keer per jaar. Gemiddeld zal deze situatie dus één keer in de vijftig jaar voorvallen in Vlaanderen”, concludeert professor Eelbode.  

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio