‘Lacune in de wet’ laat elektrische auto’s gratis parkeren in Gent: “We kunnen dat niet aanpassen”

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

GENT -

Als je een elektrische auto parkeert op een voorbehouden plaats aan een publieke laadpaal, mag je dat gratis doen in Gent, zolang je wil. Is dat ‘eliteparkeren’ of moet dat net beter bekendgemaakt worden? De meningen verschillen.

Bert Staes

Wie een elektrische auto parkeert op een voorbehouden plaats aan een publieke laadpaal in Gent, moet geen parkeergeld betalen. Dat is al langer zo, maar werd deze week aangestipt door Open VLD in de gemeenteraad.

De liberalen willen namelijk dat de regel beter bekendgemaakt wordt, bijvoorbeeld met een sticker op de parkeerautomaten. “Heel wat eigenaars van elektrische voertuigen weten dit niet en betalen alsnog om te parkeren”, merkte Christiaan Van Bignoot op.

Lacune

Open VLD wil ook dat Gent boetes geeft aan auto’s die op een laadplaats staan maar niet verbonden zijn met een laadpaal. Elektrische voertuigen kunnen nu gratis parkeren aan een laadpaal in Gent, zolang ze willen. “Ook zonder te laden”, erkent schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen).

Watteeuw zou graag komaf maken met de regel, maar wijst naar een “lacune in de wetgeving”. Als de lokale overheid zones vrijhoudt voor bijvoorbeeld mindervaliden, bewoners of elektrische wagens, mag ze er geen geld voor vragen.

Eliteparkeren

In Antwerpen en Leuven staat nochtans wél in het lokale reglement dat ook een elektrische auto parkeergeld moet betalen. “Maar is een wijziging in de federale wegcode noodzakelijk”, klinkt het bij Watteeuw. “Zodra die er is, zullen wij die in Gent implementeren.”

Vlaams Belang reageerde meteen boos dat het over “eliteparkeren” gaat. “Wie zich vandaag een dure elektrische wagen kan aanschaffen heeft helemaal geen nood aan een gratis parkeerplek”, zegt Johan Deckmyn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Mobiliteit

Video

Keuze van de redactie