“De afsluiting is zo lek als een zeef en er is geen bewaking”: Arsenaalsite moet snel veiliger worden

 

 ©  fvv

GENTBRUGGE -

Het stadsbestuur van Gent dringt aan op betere beveiliging en een snelle invulling op de Arsenaalsite in Gentbrugge. Dinsdag ging een loods volledig op in de vlammen nadat er brand gesticht was.

Bert Staes

“De afsluiting is zo lek als een zeef, zonder beheer of bewaking.” De stadsbouwmeester van de Stad Gent, Peter Vanden Abeele, legde in De Standaard donderdag de vinger op de wonde. De Arsenaalsite is niet goed afgesloten. Na de derde brand op korte tijd is het geduld op in Gent.

Ook het stadsbestuur dringt aan op een snelle reactie. Donderdag werden de West-Vlaamse eigenaars en de tijdelijke beheerder, ontwikkelaar Revive, naar het stadhuis geroepen. Ze worden aangemaand om zo snel mogelijk de gebouwen tijdelijk open te stellen voor organisaties.

De politie kreeg de opdracht om vaker te patrouilleren rond de site. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) schakelt ook een expertisebureau in om maatregelen voor te stellen om de openbare veiligheid van het terrein te verzekeren. De veiligheid van het Arsenaal verzekeren en de site afsluiten is de verantwoordelijkheid van de beheerder en de eigenaar.

LEES OOK.Veel vragen na brand op Arsenaal: “Beseffen de daders dat wij hier iets moois van willen maken?”

Een loods werd in de as gelegd op de Arsenaalsite in Gentbrugge. © Het Nieuwsblad

60 miljoen euro

De loods die dinsdag afbrandde, ging eind mei worden ‘bewoond’ door een kunsthogeschool en een jongeren-vzw. Gent kan op dit moment niet veel zelf doen, behalve aandringen op extra beveiliging. Het gaat om privédomein.

De verloedering van de enorme site krijgt veel kritiek, tot in de Kamer toe. Daar wou minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) woensdag ook niet antwoorden op de vraag voor welk bedrag de site nu exact is verkocht. Het zou meer dan 60 miljoen euro zijn, maar het officiële bedrag blijft geheim.

“Dat we na zes maanden nog altijd niet weten hoeveel een overheidsbedrijf heeft ontvangen voor zijn gronden in Gentbrugge, is onbegrijpelijk”, zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Maria Vindevoghel. “De NMBS is een overheidsbedrijf, burgers hebben recht op inzage in de financiën.”

LEES OOK.Officieel: kwaad opzet bij brand op Arsenaal in Gentbrugge, de ravage is enorm

 

 ©  fvv

 

 ©  fvv

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio