Pizza, maar dan met gefrituurd deeg: Napolitaanse specialiteit nu ook in Gent te proeven

 

 ©  David Van Hecke

Gent -

Bij Frizzas in de Nederkouter vind je geen klassieke pizza’s uit de oven, maar gefrituurde pizza’s zoals in Napels. De Italiaan Stefano Lembo (42) brengt de specialiteit naar Gent. Anderhalf jaar werkte hij aan het recept voor het perfecte deeg.

Lotte Ruysschaert

De uitvinding van de gefrituurde pizza dateert volgens Stefano van net na de Tweede Wereldoorlog. “Door de bombardementen boven Napels waren veel houtovens vernietigd. Pizza werd daardoor exclusief en duur. Toen zijn ze begonnen met pizza’s te frituren en verkopen”, vertelt hij.

Zijn familie heeft een restaurant in een dorpje aan de Amalfikust, maar Stefano zag het graag breder dan Italië. Hij trok naar Londen om interieurarchitectuur te studeren en vond er later werk als marketeer. Maar na twintig jaar dreef zijn passie voor pizza hem terug huiswaarts.

Hij verdiepte zich in specifieke technieken om deeg te maken en las er ook boeken over. Hij testte ook verschillende soorten bloem, om na anderhalf jaar uiteindelijk het voor hem perfecte resultaat te bereiken.

 

 ©  David Van Hecke

“Het recept ga ik niet prijsgeven, maar eens het deeg gevormd is, frituur ik het. Daarna beleg ik het en als laatste gaat het kort nog even in de oven. Cruciaal voor een goed deeg is dat enkel de korst olie opneemt, en niet het binnenste”, legt hij uit. In en op zijn pizza’s gebruikt hij veel verse groenten, mozzarella, burrata en ricotta.

Oorspronkelijk wilde Stefano een zaak in Oostenrijk beginnen, maar iemand van de bank daar maande hem aan om het in België te proberen. Amper drie maand nadat hij hier aankwam met zijn ex-vrouw en twee jonge kinderen, is Frizzas - een combinatie van gefrituurd en pizza - al geopend.

“Er zijn hier veel jonge mensen en studenten. Ik heb hier ook al veel gefrituurd eten gezien, dus Gent leek perfect. In de toekomst hoop ik een keten te kunnen beginnen door ook zaken te openen in andere Vlaamse steden.”

INFO: Frizzas, Nederkouter 126, 9000 Gent. Open van maandag tot en met zaterdag van 11.30 uur tot 21 uur.

 

 ©  David Van Hecke

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio