Bijgelovigen slaan dit artikel maar best over: de grootste drama’s die op vrijdag de 13de gebeurden

 

Vrijdag de dertiende. Wie bijgelovig is, gelooft dat de ‘dag des onheils’ steeds weer voor een ongelukkige dag met zich meebrengt. Wie niet zo bijgelovig is, kan dan weer rustig aftellen naar het weekend. Toch hebben er zich in de geschiedenis al vreselijke drama’s voltrokken op deze pechdag. Een overzicht:

nadb, jdb, gjs

Black Friday

In de zomer van 1939 werden een aantal Australische staten geteisterd door hevige bosbranden. Maar op vrijdag 13 januari maakte een felle brand maar liefst 36 slachtoffers in de staat Victoria. De ramp ging de geschiedenisboeken in als Black Friday.

Vijf bommen op paleis

Een drama voor Buckingham Palace op vrijdag 13 september 1940. Toen werd het paleis namelijk geraakt door vijf Duitse bommen. Koning George VI en Koningin Elizabeth overleefden het nipt, maar één lid van hun entourage overleed bij de aanval en de kapel van het paleis werd vernietigd.

Monsterlijke cycloon

Op vrijdag 13 november 1970 trok er een dodelijke cycloon over Chittagong, een havenstad in Bangladesh. Naar schatting lieten er tijdens de storm tussen de 300.000 en 500.000 mensen het leven. Daarmee staat de natuurramp geboekstaafd als een van de dodelijkste in de moderne geschiedenis.

Mensen eten na vliegramp

Op vrijdag 13 oktober 1972 stortte een vliegtuig vol rugbyspelers neer in de Chileense bergen. Een twintigtal passagiers overleefde de crash, maar een reddingsoperatie liet lang op zich wachten. Om te overleven, moesten de overgebleven passagiers de lichamen van hun overleden kameraden opeten.

Uiteindelijk zou het meer dan zeventig dagen duren voor er redding kwam. Zestien mensen wisten de Andesvliegramp te overleven. De vreselijke gebeurtenis werd een inspiratiebron voor tal van boeken en films. Het was een van de meest huiveringwekkende vliegrampen aller tijden.

LEES OOK. De meest huiveringwekkende vliegramp aller tijden: 72 dagen overleven door overleden vrienden op te eten

Tupac Shakur

 

Op vrijdag 13 september 1996 overleed rapper Tupac Shakur in een ziekenhuis in Las Vegas. Hij lag al zes dagen in een coma nadat hij meerdere keren geraakt was door kogels tijdens een schietpartij.

LEES OOK. De vete die Tupac Shakur het leven kostte: “Zijn laatste woorden waren ‘Fuck you’”

Giftige wesp

Een van de meest ongelukkige pechvogels van vrijdag de dertiende was de Roemeen Florin Carcu. In 2004 meldde de 54-jarige man zich ziek bij zijn baas. Hij durfde niet buiten, maar tijdens het koffie zetten werd hij gestoken door een zeldzame en giftige wesp. Hij overleefde het niet.

Sneeuwstorm

Inwoners van de stad Buffalo (VS) waren wel wat sneeuw gewoon, maar wat ze op vrijdag 13 oktober 2006 te zien kregen, was ongewoon. Zo viel er maar liefst 56 centimeter sneeuw, en dat voor midden oktober. De sneeuwbui startte donderdagnamiddag en bleef de dag nadien nog even duren. Bovendien kwamen meer dan 1 miljoen mensen door de storm een week lang zonder stroom te zitten.

Bliksem

Zo werd een dertienjarige jongen op vrijdag 13 augustus 2010 om 13.13 uur neergebliksemd op het Seafront Air Festival in het Britse Lowestoft. De jongen hield weinig over aan het incident, maar is wellicht voor het leven bijgelovig.

Costa Concordia

 

Op vrijdag 13 januari 2012 kapseisde het cruiseschip Costa Concordia voor de Toscaanse kust. Meer dan dertig mensen kwamen om het leven.

De kapitein van het schip, Francesco Schettino, werd later veroordeeld voor doodslag omdat hij het schip verliet voor iedereen geëvacueerd was. Hij kreeg een gevangenisstraf van zestien jaar.

Aanslag Parijs

Op vrijdag 13 november 2015 kreeg Parijs te maken met een zestal terroristische aanslagen. Daarbij vielen 130 doden en meer dan 350 gewonden. De aanslagen werden later opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat. In Frankrijk werden drie dagen nationale rouw aangekondigd.

 
Aangeboden door onze partners

Meer video

Hoofdpunten

Keuze van de redactie